Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is donderdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Al verrassende nieuwe wijnen ontdekt

beoordeling

Niet voor de hand liggende wijnlanden hebben echte lekkere wijn, zoals Israël en Libanon

Usly Wauters

Mijn aanrader: Château Ksara Merwah


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Ervideira

Adega Ervideira wordt geleid door Maria Isabel Leal de Costa en haar zes kinderen. Het is in de negentiende eeuw gesticht door haar voorvader: de graaf van Ervideira. Het wijnhuis heeft een roerige geschiedenis gekend. Maar de famlie Leal de Costa heeft er een internationaal vermaard Portugees wijnhuis van weten te maken.

ervideira wijn

De wijngaarden van de familie Leal da Costa, op de hellingen rond het dorpje Ervideira in Alentejo, kennen een lange geschiedenis. In de negentiende eeuw maakte de Graaf van Ervideira, stamvader van de huidige eigenaren, er zijn wijnen. De traditie werd tot halverwege de twintigste eeuw voortgezet door de grootvader van Maria Isabel, de huidige eigenaresse.

Met de Anjerrevolutie, een militaire staatsgreep op 25 april 1974, werden de wijngaarden van de familie onteigend. Twaalf jaar later kreeg Maria Isabel de landgoederen weer terug. Sindsdien heeft ze met hard werken en hulp van haar zes kinderen, de familietraditie hersteld. De wijngaarden liggen op glooiende hellingen. Op een bodem van rode aarde, leisteen en graniet. Met warme, droge zomers.

Tussen 1994 en 2002 werden verschillende wijngaarden opnieuw aangeplant. Volgens moderne inzichten, om betere kwaliteit wijn te kunnen maken en met respect voor de natuur. Driekwart is aangeplant met blauwe druiven als Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo), Touriga Nacional, Alfrocheiro, Caidada Tinta , Syrah en Castellan. Witte wijn maakt de familie vooral van Antão Vaz, Arinto en Perrum (Palamino Fino). In 2002 werden de kelders geheel vernieuwd. Met moderne apparatuur voor het maken en bottelen van de wijn.

De druiven worden 's nachts machinaal geoogst en in gekoelde vrachtwagens naar de kelders vervoerd. Hier vindt de vinificatie plaats in roestvrijstalen tanks. Sommige wijnen krijgen daarna een houtrijping in de oude, koude kelders van de familie.

De Ervideira wijnen gaan inmiddels de hele wereld over. De familie verkoopt ongeveer de helft van haar wijnen in eigen land en is altijd op zoek naar nieuwe buitenlandse markten. De groeiende reputatie van de wijnen uit Alentejo, geeft de familie nu de wind in de zeilen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.