Wijn van Gál Tibor
Gál Tibor (of eigenlijk Tibor Gál, want Hongaren draaien de voor- en achternaam altijd om) stichtte zijn wijnhuis in de vermaarde Hongaarse wijnregio Eger in 1993. Hij had er toen al een wijnmakerscarrière opzitten in Italië, Georgië, Zuid-Afrika en Roemenië. In 2005 kwam hij bij een tragisch ongeval om het leven. Maar het wijnmaken zit ook zijn zoon Tibor Gál jr. in het bloed. Die maakt nu een fraaie portfolio van moderne wijnen van zowel inheemse als internationale druiven uit de eigen 37 hectare wijngaarden.
Tibor Gál is de wijnmaker, zijn zus Veronika verzorgt de rondleidingen door de kelders en zijn moeder doet de administratie. Kortom, een echt familiebedrijf. Het is voor de jonge Tibor niet makkelijk geweest om zo onverwacht de verantwoordelijkheden van zijn vader over te nemen. Wat hielp is dat hij er niet aan twijfelt wat hij wil zijn: wijnmaker. Bovendien durft hij net als zijn vader risico's te nemen. Dat is geen overbodige luxe als je boven de middelmaat uit wilt steken.
En dat doet dit bedrijf. Ze maken jaarlijks zo'n 150.000 flessen van druiven uit de eigen wijngaarden. Die bestrijken bij elkaar 37 hectare en liggen op verschillende locatie rond het eeuwenoude wijnstadje Eger. Ze staan aangeplant met een groot aantal verschillende druivenrassen: Kadarka, Furmint, Pinot Noir, Pinot Gris, Traminer, Leányka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Portugieser, Syrah, Viognier, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Királyleányka, Riesling en Cserzegi Fűszeres.