Antoniolo Erbaluce di Caluso

La Cantina Antoniolo

druivensoorten Erbaluce

Bekijk deze wijn >>

16,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van La Cantina Antoniolo

In 1948 keerde Mario Antoniola vanuit Rome terug naar Piedmonte. Hij wilde zich in Gattinara vestigen als négociant. Nadat hij het potentieel van de wijngaarden in Gattinara ontdekte, besloot hij 12 hectare aan wijngaarden te kopen. Mario maakte wijnen die typisch zijn voor deze regio, karakteristieke en verfijnde wijnen van de Spanna, ofwel Nebbiolo druif en ook van de zeldzame Erbaluce druif.

wijn van Cantina Antoniolo kopen

Tegenwoordig zijn de wijgaarden van la Cantina Antoniolo uitgebreid naar 15 hectare en zijn het zijn kleinkinderen die aan het roer van de cantina staan. La Cantina Antoniola behoort tot de top drie van wijnhuizen die Gattinara als appellatie op de kaart hebben gezet.

Gattinara, het middeleeuws dorpje in het noorden van Piemonte waar de cantina is gevestigd, heeft sinds 1990 een DOCG status. Maar Gattinara kent al veel langer een bloeiende wijncultuur. In de 19e eeuw piekte de wijnbouw in deze regio. Maar met eerst de phylloxera en met vervolgens in het begin van de 20ste eeuw zware hagelstormen, hebben de wijngaarden het zwaar te stellen gehad. Het aantal hectare kelderde naar een dramatisch dieptepunt. En de fase van opbouw diende zich aan.

Het was in deze periode dat Mario Antoniola naar Gattinara terugkeerde en over ging tot de aanschaf van verschillende wijngaarden, die nu behoren tot de premier crus van Gattinara. Deze wijngaarden konden toen niet iedereen bekoren. Het verbouwen van wijnstokken op de steile uitlopers van de Alpen, met vulkanische gronden van graniet, kalk en ijzer en een zeer lage pH waarde was een uitdaging. Mario ging die graag aan en herstructureerde de wijngaarden met terrassen. Hij bond de wijnstokken dusdanig dat werken in de wijngaard met kleine tractoren mogelijk werd. In 1955 werden de eerste flessen gebotteld en zes jaar later vond de eerste overzeese export plaats.

Rosanna, de dochter van Mario nam La Cantina Antoniolo in 1970 over. Zij ging over tot 'single vineyards crus', de basis Gattinara en de drie crus. De verschillen in wijngaarden zijn terug te proeven in de wijnen. Het terroir-denken, het experimenteren met ouderen op klein Frans eiken en de extreme hygiëne in de kelder komen uit de koker van Rosanna. Maar dit neemt niet weg dat de natuur en traditie worden gerespecteerd. In de kelder zijn het de natuurlijke gisten die het fermentatieproces uitvoeren. Inmiddels heeft Rosanna het stokje overgedragen aan haar twee kinderen Alberto en Lorella.

Naast de rode en rosé wijnen van Nebbiolo, produceert La Cantina Antoniolo ook de Erbaluce di Caluso. Erbaluce is een typisch druivenras voor Piedmonte, waarvan droge, mousserende en passito wijnen worden gemaakt. Een curiositeit, want deze druif is zeldzaam en nauwelijks buiten de regio van Caluso te vinden.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.