Kotta '299'

Lovico Suhindol

druivensoorten Gamza (Kadarka)

Bekijk deze wijn >>

9,75

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Lovico Suhindol

Lovico uit Suhindol is een van de oudste en grootste wijnproducten van Bulgarije. Het werd in 1909 opgericht als coöperatie van boeren uit de omgeving. In 1952 werd het bedrijf genationaliseerd en in 1991 weer geprivatiseerd. Tegenwoordig staat de kelder vol moderne apparatuur en worden er vier miljoen flessen gebottled. De wijnen zijn modern en toegankelijk. Een groot deel wordt geëxporteerd.

Bulgaarse wijn van Lovico Suhindol kopen

Het was Mardo Vachkov die in 1909 druiventelers in de omgeving overtuigde om een coëperatie te starten. Alleen op die manier kon commercieel gewerkt worden, dat wil zeggen: flessenwijn maken die niet alleen in de dorpjes in de omgeving werd gedronken. Lovico was daarmee de eerste moderne coöperatie van de Balkan. Al in 1914 werd door Lovico voor de eerste maal geëxporteerd. In de jaren 1920 en 1930 groeide de coöperatie uit tot een van de belangrijkste van het land.

In 1952 nationaliseerden de communisten het bedrijf. Kwaniteit werd belangrijker dan kwaliteit. Maar al kort na de val van de muur kwam Lovico Suhindol weer in private handen. Sindsdien is flink geïnvesteerd in de wijnkelder. Nieuwe stalen tanks voor de fermentatie en rijping van de wijnen, Franse en Amerikaanse houten barriques en nieuwe botteling lijnen. Toch worden ook nog steeds de enorme houten vaten van tussen de 5.000 en 21.000 liter gebruikt die al voor de Tweede Wereldoorlog in gebruik waren.

Lovico Suhindol beschikt voor ongeveer 300 hectare wijngaarden rond het dorpje Suhindol. Dat ligt in het Noorden van Bulgarije, niet al te ver van de Donau. De regio hoort geologisch bij de 'Donau vlakte' die doorloopt tot ver in Hongarije. De grond onder de wijngaarden bevat leem en carbonaten onder een laag van zwarte aarde en klei. De wijngaarden staan aangeplant met de lokale Gamza (Kadarka) druif en internationale variëteiten als Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.