Wijn van Sahara Vineyards
Het verhaal van Sahara Vineyards is vooral het verhaal van Karim Hwaidak. In 2004 legde hij een wijngaard van 1,5 hectare aan op ongeveer 50 kilometer van Kaïro. Hij plantte 30 druivenrassen aan. In 2007 perstte hij zijn eerste wijn. De wijnen worden internationaal goed en met be- en verwondering ontvangen.
Karim Hwiakak is de zoon van een Egyptische vader en een Duitse moeder. Hij genoot zijn opleiding aan de Hotelschool van Straatsburg en daar kreeg het 'wijnvirus' hem te pakken. Voordat hij zijn bijzondere wijnproject begon, woonde hij regelmatig in Toscane en verzamelde hij wijn.
Franse wijnmaker en Spaanse adviseurs
Je moet een beetje gek zijn om wijngaarden te beginnen in de Egyptische woestijn, maar Karim was wel zo verstandig om de juiste hulp in te schakelen. Hij werkt samen met Gianaclis, de grootste wijnproducent van Egypte en eigendom van Heineken. In de kelders van Gianaclis heeft Karim zijn eigen faciliteiten. Hij heeft een Franse wijnmaker in dienst en wordt geadviseerd de consultants van Mas Martinet uit Priorat in Spanje. Zij komen ten minste eens per maand langs om het werk in de wijngaard en de kelder te begeleiden.
De woestijn biedt goede omstandigheden
Hoe gek het ook klinkt, het wijnmaken in de Egyptische woestijn is Karim meegevallen. Hij heeft geen last van problemen die zich in normale wijngaarden voordoen, zoals ziektes die veroorzaakt worden door vochtige grond. Omdat de druiven van het Sahara zand niet kunnen leven, verspreid hij compost in de wijngaarden. Hij kan dus heel goed controleren wat de druivenstokken 'eten'. Het Egyptische klimaat is stabiel met warme dagen en koude nachten. Uitstekend om druiven in te laten rijpen.
De wijnen van Sahara Vineyards worden elk jaar beter en het is spannend hoe het project van Karim zich in de komende jaren zal ontwikkelen. Door de beperkte productie zijn ze moeilijk verkrijgbaar en daardoor niet goedkoop.