Zorah Karasì

Zorah Wines

druivensoorten Areni Noir

Bekijk deze wijn >>

29,75

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is vrijdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Veel keus en prima kwaliteit

beoordeling

Heel veel keuze in wijnen uit heel veel landen. Prima kwaliteit in alle prijsklassen. Snelle levering.

Marjolein

Mijn aanrader: Koncho Aleksandrouli


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Zorah Wines

Zorah Wines is een prestigieus en zeer succesvol Armeens wijnbedrijf. Het is in 2003 opgericht door Zorik Gharibian, een Armeen die opgroeide in Italië. Het was vanaf het begin het doel om de Armeense wijn in het internationale topsegment op de kaart te zetten. Dat lukte met de vermaarde Italiaanse wijnmaker Alberto Antonini, die eerder wijn maakt voor Antinori en Frescobaldi in Italië. Zorah werkt met inheemse Armeense druivenrassen en gebruikt amforen om de wijn te fermenteren. Zoals dat al 8.000 het gebruik is in Armenië.

Armeense wijn van Zorah Wines

Zorah Wines is vooral het levenswerk van Zorik Gharibian en zijn vrouw Yeraz. Hij maakte carrière in de Italiaanse modewereld en was van plan een wijngoed in Toscane te beginnen. Maar tijdens een bezoek aan zijn vaderland besefte hij dat Armenië een duizenden jaren oude wijncultuur heeft. Hier ergens moet het wijnmaken zo'n 8.000 jaar geleden begonnen zijn. Maar in tegenstelling tot buurland Georgië was het wijnmaken in Armenië ernstig in het slop geraakt. De Sovjets hadden bedacht dat hun wijn in Georgië en hun brandy in Armenië gemaakt moest worden.

In 2003 kreeg Zorik het droombeeld in zijn hoofd om Armenië weer op de wijnkaart te zetten. Met wijnen die kunnen concurreren met de beste van de wereld. Maar ook met wijnen die zich onderscheiden: wijnen met een heel eigen terroir, gemaakt van inheemse Armeense druivenrassen en volgens eeuwenoude productiemethoden. Het heeft meer dan tien jaar geduurd voordat Zorik deze droom met zijn eerste fles wijn kon realiseren.

Hij koos een locatie met wijngaarden die tot de oudste ter wereld horen. Aan de voet van de berg Ararat, waar Noach ooit strandde na de zondvloed. De wijngaarden liggen op 1.400 tot 1.600 meter boven zeeniveau, pal naast 'Areni 1', een wijnmakerij van 6.100 jaar oud die onlangs door archeologen is blootgelegd. En midden in de oeroude Armeense wijnregio Vayots Dzor. Hij plantte er inheemse Armeense druiven aan: Areni Noir, Voskèak en Garandmak.

Zorik betrok vanaf het begin één van de beste wijnmakers van Italië: Alberto Antonini. Die was meteen gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van de Armeense wijn, de bijzondere druivenrassen en de amforen die hier gebruikt worden om de wijn te fermenteren. Eerder was Antonini de wijnmaker van prestigieuze Italiaanse wijnhuizen als Antinori en Frescobaldi. De wijngaarden worden beheerd door Stefano Bartolomei, een Italiaan die zijn sporen ook al ruim had verdiend voordat hij naar Armenië kwam.

Samen besloten ze de karas (zoals de amforen in Armenië genoemd worden) te gaan gebruiken. Ook voor Antonini een hele uitdaging. De kennis van het wijnmaken met amforen is in het Westen nagenoeg verdwenen. Alleen de Georgiërs zijn het altijd blijven doen. De heren zijn in hun missie geslaagd. Ze maken zonder meer bijzondere Armeense wijnen die inderdaad met grote wijnen van elders kunnen concurreren. Maar met een heel eigen, onvergelijkbaar karakter. Zeer de moeite van het proberen waard.

Armeense wijn kopen van Zorah

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.