Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Pannonhalmi Apátsági

Vanaf de vlaktes in het Noordwesten van Hongarije is de indrukwekkende abdij van Pannonhalma al van grote afstand te zien. Dit duizend jaar oude Benedictijnse klooster is de bakermat van de wijn in de regio. Na vijftig jaar afwezigheid is dit oudste wijndomein van Hongarije terug in de internationale wijnwereld onder de eeuwenoude naam Pannonhalmi Apátsági. En hoe! Bekroond met de prestigieuze titel 'Hongaars wijnhuis van het jaar 2010'.

apatsagi pannonhalmi

In het begin van de 18de eeuw was de abdij een begrip in Midden-Europa. Haar 100 hectare wijngaarden lagen verspreid over de wijnregio’s Pannonhalma, Somló en Tokaj. De monniken maakten wijnen die tot de beste van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk behoorden. De Tweede Wereldoorlog maakte hier een bruut einde aan. Communisten konfiskeerden de historische wijngaarden. Na de val van de muur kregen de monniken 55 hectare terug. In 2000 werd de productie met hulp van de beroemde Hongaarse vinoloog Tibor Gál in ere hersteld.

Inmiddels vult de gerenommeerde wijnmaker Liptai Zsolt de indrukwekkende kelders van de abdij. De abdij van Pannolhalma is terug als prijswinnend wijndomein en dat is een aanwinst voor de Europese wijncultuur. Als waardering voor het werk van maatgevende Hongaarse wijnhuizen is de onderscheiding “Wijnhuis van het Jaar” ingesteld. De prijs wordt sinds 2002 uitgereikt door de Hongaarse Associatie van Wijnmakers en de Nationale Raad van de Wijnregio's. Pannonhalmi Apátsági is bekroond met de prestigieuze titel 'Hongaars wijnhuis van het jaar 2010'.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.