Erbeldinger Portugieser

Rheinhessen

druivensoorten Portugieser

Bekijk deze wijn >>

11,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Rheinhessen

Wijn uit Rheinhessen kopen

Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland. Het ligt in het midwesten van het land en het produceert naast een treinlading bulkwijnen ook prachtige kwaliteitswijnen die we graag in ons glas aantreffen. Het meest is wit. De Silvaner doet het in Rheinhessen bijvoorbeeld bijzonder goed. Natuurlijk ontbreken ook de Riesling en Spätburgunder in Rheinhessen niet.

De grootste wat omvang betreft. Maar ‘size doesn’t matter’ en dat geldt ook voor Rheinhessen. Het ‘land van de duizend heuvels’ brengt topwijnen voort, maar ook een boel bulk. De potentie om mooie wijnen te maken is er, maar alleen als er op een juiste manier gebruik van gemaakt wordt.

Het Odenwoud, gebergten zoals de Taunus, de Hunsrück en het noordelijke Pfalzer Bergland beschermen de wijnstokken maar al te graag tegen koude en regen. Die staan daar zonnig, warm in de zomer, aangenaam in de winter in één van de droogste gebieden van Centraal Europa. Hoewel meeldauw in sommige microklimaten een probleem kan zijn, is het over het algemeen een ideaal klimaat voor biologische en biodynamische wijnbouw.

Op de ruim 26.000 hectare is een veelheid aan bodemsoorten te vinden; onder andere löss, verweerd kwartsiet, porfier en klei. En vrij bijzonder, 'flintjes rotliegend', een vrolijke mix van rood leisteenachtige klei met zandsteen. Met name te vinden op de ‘Roter Hang’, een bekend terroir tussen Nackenheim en Nierstein.

De diversiteit aan bodemsoorten en microklimaten biedt veel druivenstokken de gelegenheid om hier te aarden. Wit heeft, met 70%, nog altijd een enorme voorsprong op rood. Een decennium geleden was er nog sprake van een opmars van rood, maar dat was van korte duur; de aftocht is alweer ingezet.

Rheinhessen Silvaner

Met name Müller-Thurgau, Riesling en Silvaner vindt men in het witte druiven segment. Rheinhessen Silvaner, de 'RS', is de eerste ‘profielwijn’ van Duitsland. De RS moet voldoen aan strenge criteria wat betreft smaak. Per jaar mogen niet meer dan honderduizend flessen het label ‘RS’ voeren, die door afzonderlijke producenten worden gevuld met het speciale Silvaner sap. Rood vinden we, vooral rond Ingelheim, in de vorm van Dornfelder, Portugieser, Regent en Spätburgunder. Zelfs een beetje Merlot en Cabernet Sauvignon hier en daar.

Oppenheimers, Nackenheimers en Niersteiners

De Oppenheimers, Nackenheimers en Niersteiners, wijnstokken op de terrassen langs de Rijn, leveren topkwaliteit. Maar driekwart van de wijnen wordt geschaard onder de noemer ‘bulk’. In de supermarkt, wijnspeciaalzaak en ook op de menukaart ontbreken zodoende zelden wijnen uit Rheinhessen. Overigens is het Rheinhessen eveneens dé bakermat van de fameuze Liebfraumilch en andere semi- zoete wijnen met een nogal dubieuze reputatie.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.