Wijn van de Argaman druif
De Israëlische Argaman druif geeft donkerrode maar toch vrij lichte, prettig drinkbare rode wijnen met een vrij hoog 'middle of the road-gehalte'. Meestal wordt de Argaman geblend met andere druiven.
De Argaman is een van de weinige druivenrassen die je als echt Israëlisch kunt beschouwen. Hij werd daar in 1972 gekruist uit de Portugese Sousão en de Noord-Spaanse Mazuelo. Zijn naam betekent 'donker paars' in het Hebreeuws en het laat zich raden waarom. Toch geeft hij niet al te zware, vrij makkelijke maar zeker niet onaangename rode wijnen.
Het idee was om de niet bijster populaire Carignan te vervangen, die op dat moment op grote schaal stond aangeplant. Dat is niet helemaal gelukt. er staat nog steeds Carignan aangeplant in Israël - zij het niet meer op zo'n grote schaal. Er is vooral Merlot en Cabernet Sauvignon bijgekomen. En Argaman, want die heeft ook zijn plek daar verovert. Meestal wordt Argaman geblend met andere druiven. Een enkele wijnmaker maakt pure Argaman, en, dat moet gezegd, met steeds betere resultaten.