Wijn van de Lefkada druif
De Lefkada druif vindt je op het eiland Cyprus. Van de Lefkada worden donkerrode wijnen gemaakt met veel aroma, een smaak van rood bessen en kersen en een frisse zuurgraad. Dikwijls blenden de Cypriotische wijnmakers hun Lefkada met andere druiven. Je komt ze buiten Cyprus echter zelden tegen. Je kunt bij ons één wijn van de Lefkada kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.
Verwar de Lefkada druif niet met het Ionische eiland Lefkada, aan de Westkust van Griekenland. Want hoewel de Lefkada vanuit Griekenland in de vroege Middeleeuwen naar Cyprus is gebracht, zijn er geen aanwijzingen dat hij vanaf het eiland Lefkada kwam. Op dit eiland wordt vooral rode wijn gemaakt van de Vertzami druif, geen familie van de Lefkada.
De Lefkada is een uitdaging voor de wijnmaker. Hij heeft een dikke schil en kan daardoor veel tannine afgeven. Het is daarom belangrijk dat de druif en daarmee ook de tannine voldoende rijp is, maar ook weer niet zo rijp dat de wijn erg alcoholisch wordt. Malolactische gisting en rijping op eikenhout helpen de Lefkada te temmen.