Wijn van de Robola druif
De Griekse Robola druif geeft citrusfrisse wijnen. Ze zijn strak, licht aromatisch en ze kunnen een flinke mineraliteit hebben. Ze groeien voornamelijk op de Ionische eilanden. De Robola van Kefalonia staat het hoogst aangeschreven.
Wijn van de Robola vindt je in de Peleponneses en vooral op de Ionische eilanden: Corfu, Zakynthos, Lefkada en Kefalonia. Op dat laatste eiland liggen de wijngaarden wat hoger, van 200 meter tot circa 800 boven zeeniveau op de flanken van de berg Enos. Alleen hier heeft de Robola een PDO-status (Protected Designation of Origin). De Robola geeft hier mooie kwaliteitswijnen met opvallend veel mineraliteit.
Lange tijd werd gedacht dat dit dezelfde druif is als de Ribolla Gialla uit het Italiaanse Friuli en SloveniĆ«. Hij zou in de dertiende eeuw door de Venetianen vanuit Griekland naar Slovenië zijn gebracht. Een mooi verhaal. Te mooi om waar te zijn wellicht. Want DNA-analyse heeft uitgewezen dat de Ribolla en Robola niet verwant zijn.