Sloveense wijn

Sloveense wijn kopen

Slovenië is Europa in het klein: de zonnige Adriatische zee in het zuiden, landelijk laagland met authentieke dorpjes in het midden en besneeuwde Alpentoppen in het noorden. In het Oosten en in het Westen wordt wijn gemaakt. Die uit het Oosten doet Oostenrijks aan, wijn uit het Westen Italiaans. Je kunt bij ons 10 Sloveense wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Slovenië dan vind je hieronder meer informatie.

De Sloveense wijngeschiedenis dateert al van voor de Romeinse tijd. In de middeleeuwen beheerste de Christelijke Kerk de wijnproductie en stond de Sloveense wijn nog steeds in hoog aanzien. Na de druifluis epidemie aan het eind van de negentiende eeuw, en het communisme in de twintigste eeuw kwam ontwikkeling van de Sloveense wijnbouw vrijwel tot stilstand. Klik hier voor meer informatie over de roerige Sloveense wijngeschiedenis >>

Een 400-jaar oude wijnrank uit het Oost-Sloveense Maribor, die door de lokale bevolking als een heilige wordt vereerd; een volkslied dat verhaalt over wijn in plaats van heldendaden. Ze zijn exemplarisch voor de rijke Sloveense wijntraditie.

De meeste Sloveense wijnhuizen werken tegenwoordig kleinschalig. De meeste coöperaties zijn verdwenen. De kwaliteit staat hoog in het vaandel. Veel wijnmakers produceren vaak niet meer dan een paar duizend flessen per jaar. Ter vergelijking: De oppervlakte van alle Sloveense wijngaarden is vergelijkbaar met de Bordeaux, maar de productie is slechts de helft.

Doordat Slovenië op een kruispunt van historische handelsroutes ligt, kent de wijncultuur Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. In verschillende Sloveense wijngebieden worden verschillende soorten wijnen gemaakt. Met druiven en smaakstijlen die zijn te herleiden naar de landen waarmee ze oorspronkelijk het meeste handelscontact hadden.

Wijngaarden in Primorje in het Westen van het land grenzen letterlijk aan Italiaanse wijngaarden. De wijnen zijn er vaak mee te vergelijken. In het Oosten daarentegen, liggen de Sloveense wijngaarden tegen de Oostenrijkse grens en zijn de wijnen weer goed vergelijkbaar met stijl van Steiermark.

Er worden in Slovenië verscheidene internationale druivenrassen verbouwd, zoals Sauvignon Blanc en Merlot. Maar ook inheemse Midden-Europese druivenrassen komen veel voor. Het bekendst zijn de Furmint, Malvazija, RefoŇ°k en Ribolla (in Slovenië: Rebula), die je ook over de Italiaanse grens, in Friuli vindt. Minder bekende rassen zijn bijvoorbeeld Zelen, Vitovska en Pinela.

Snel verbeterende kwaliteit

Circa driekwart van de geproduceerde wijnen is wit. Bijna alle wijn wordt lokaal geconsumeerd. In de afgelopen jaren maken professionele Sloveense wijnboeren steeds meer strakke witte kwaliteitswijnen, die jong gedronken worden. De flitsende marketing, waarin de herkomst een ondergeschikte rol speelt, trekt de aandacht. Het lijkt een succesformule om Sloveense kwaliteitsschaal geruisloos de West-Europese huiskamer binnen te krijgen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.