Sloveense wijngebieden

Slovenië kent drie grote wijnregio’s verspreid over het land. Elke regio kent zijn eigen specifieke wijncultuur, druivenrassen en smaken. Elke regio is verdeeld in districten.

sloveense wijngebieden

Primorje

Primorje betekent ‘bij de zee’. Het gebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio’s: Brda, Vipavka Dolina, Kras, and Koper. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen.

De wijnen uit Primorje zijn vaak droog en rijk aan mineralen, met bescheiden zuren en subtiele aroma’s. Ongeveer de helft van de geproduceerde wijnen is rood, in tegenstelling tot de andere wijnregio’s, waar witte wijnen domineren. Ze worden gemaakt van druiven als de Pinela, Vitovska, Zelen en de Ribolla.

Posavje

Deze Sloveense wijnregio ligt in het Zuidoosten van het Slovenië en kent vier districten: Dolenjska, Smarje-Virstajn, Bizeljsko-Sremic en Bela Krajina. Franse invloeden zijn hier merkbaar in de wijn. Posavje staat –  evenals Bordeaux – vooral bekend om haar cuvees. Wijnboeren opereren vaak kleinschalig, koppig vasthoudend aan lokale wijntradities, die van vader op zoon zijn overgedragen. Dit komt de kwaliteit ten goede, maar het is tegelijkertijd een hindernis voor export en commercie.

Podravje

Het Oostelijke Podravje, tegen de grens met Oostenrijk en Hongarije, is een zeer oud wijngebied. Tijdens de Romeinse tijd was de regio al zeer populair. Tegenwoordig is het de grootste Sloveense wijnregio met zes districten: Maribor, Radgona-Kapela, Srednje Slovenske Gorice, Haloze, Ljutomer-Ormoz en Prekmurske Gorice.

De wijnen behoren volgens kenners tot de beste van het land. Duitse invloeden zijn zichtbaar in de druivenrassen, die vergelijkbaar zijn met de populairste druiven uit het Rijn- en Moezelgebied. Maar het warmere klimaat en de specifieke bodemsamenstellingen maken de wijnen rijker en aromatischer.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.