Wijn uit Peleponnesos
De Peleponnesos, het grote schiereiland ten zuidwesten van Athene is het grootste wijngebied van Griekenland. Uit meer dan 22.000 hectare wijngaarden wordt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen hectoliter wijn geperst. Enkele van de meest vermaarde Griekse wijnen komen uit de Peleponnesos: Nemea, Mantinia, de Muskaat van Patras en de Mavrodapne van Patras. Je kunt bij ons drie wijnen uit de Peleponnesos kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Nemea
De wijngaarden van Nemea liggen aan de voet van de Killinio berg, op een hoogte van 200-850 meter, waar de frisse noordwind en het milde klimaat de druiven goed gezind zijn. De wijngaarden van Nemea zijn het exclusieve domein van de Agiorgitiko druif. Een echte kwaliteitsdruif waar de Griekse wijnmaker verscheidene kanten mee op kan: van lichte rode wijnen om jong te drinken, tot fruitige rosé en zware exemplaren met veel tannine, alcohol en bewaarpotentieel.
Mantinia
Iets verder naar het zuidwesten liggen de wijngaarden van Mantinia. Het regent er - voor Griekse begrippen - flink, het kan sneeuwen in de winter en de zomers zijn - wederom voor Griekse begrippen - vrij zacht. Hierdoor kunnen de druiven er lang rijpen. Ze worden meestal pas in de twee helft van september geoogst. De wijngaarden worden bevolkt door twee zeer plaatselijke witte druiven: de muskaat-achtige Moschofilero en de Asprouda.
Achaia
In Achaia worden vier wijnen met de hoogste Griekse kwaliteitskwalificatie gemaakt. De droge witte Patra van de Roditis druif en de zoete Muskaat van Patras, de Muskaat van Rio van Patras en de meest bekende rode zoete Mavrodaphne van Patras. Ze worden, net als de Franse Vin Doux Naturel, gemaakt door al snel nadat de fermentatie is begonnen wijnalcohol toe te voegen. Sinds kort experimenteren verschillende wijnmakers er met de bijna uitgestorven Malagousia, die uitstekende witte wijnen kan geven.
Letrina, Ilia, Messina en Laconia
In de wijngaarden rond het stadje Pirgos, worden de regionale wijnen van Letrina geperst van Mavrodaphne en van de Refosco druif - die vooral bekend is uit Slovenië en het daaraan grenzende Italiaanse Friuli. Flessen uit Ilia met Pissatida op het etiket kunnen zowel wit, rosé als rood zijn, gemaakt van de Roditis, Fileri, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier of Grenache. Ook in de hoog gelegen wijngaarden van Messina vind je een groot aantal inheemse en internationale druiven. Ze belanden in flessen die Messinia, Pilia of Trifilia worden genoemd.
De wijngaarden van Laconia is geen plaats voor internationale druiven. Je vindt er alleen Griekse variëteiten als de witte Kidonitsa, Monemvassia, Petrouliano, Thrapsa en de hoogwaardige Assyrtiko. Rood wordt er gemaakt van de stokoude Mavroudi en de Agiorgitiko.