Wijn van de Zinfandel druif
Al sinds het begin van de negentiende eeuw wordt in Californië rode wijn gemaakt van de Zinfandel druif. Die wijnen zijn doorgaans gul, zacht en kruidig. Met tonen van bramen, anijs en zwarte peper. Ze kunnen tannineus zijn en de beste kunnen jaren worden bewaard.
De Zinfandel is niet in Californië ontstaan. Hij is er aan het begin van de negentiende eeuw vanuit Europa naar toe gebracht. Door wie precies, dat is niet honderd procent zeker.
Wat wel zeker is, is dat de Zinfandel genetisch gelijk is aan de Zuid-Italiaanse Primitivo druif Puglia. De oorsprong van de Primitivo was lange tijd niet geheel duidelijk. Aanvankelijk werd door velen gedacht dat hij gelijk was aan de Kroatische Plavac Mali. Totdat DNA onderzoek in 2001 uitwees dat de Kroatische Tribidrag, ook wel Crljenak genoemd, de 'oervader' van de Primitivo en de Zinfandel is.
In Californië waren ze niet zo blij met deze onderzoeken. Daar geldt de Zinfandel als een vlaggenschip van de wijnbouw waar wijnboeren flink in hadden geinvesteerd. Toen duidelijk werd dat de Zinfandel gelijk is aan de Primito gingen Italiaanse wijnmakers hun Primitivo's onder de naam Zinfandel naar Amerika exporteren. Kroaten deden hetzelfde met hun Plavac Mali. Amerikaanse wijnmakers probeerden via de rechter 'hun' Zinfandel te beschermen, maar zonder succes.