Corte Rugolin Valpolicella Ripasso

Amarone

druivensoorten Corvina, Corvinone en Rondinella

Bekijk deze wijn >>

21,-

 bestellen Winkelwagen

Amarone Crosara de le Strie

Amarone

druivensoorten Corvina, Rondinella, Molinara en Corvinone

Bekijk deze wijn >>

34,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is maandag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

De wijn was helemaal goed.

beoordeling

Rene Stumpel

Mijn aanrader: Palivou Nemea Reserve


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Amarone

amarone valpolicella wijn kopen

Amarone uit Valpolicella is één van de meeste gewilde Italiaanse rode wijnen. Krachtig, rijk, zeer breed van smaak en ietsje zoet. Amarone wordt sinds de jaren 1950 gemaakt van ingedroogde druiven. Het aantal flessen Amarone dat jaarlijks wordt gebotteld neemt snel toe. Amarone staat daardoor niet in alle gevallen meer garant voor kwaliteit.

Tot ruim een halve eeuw geleden maakten de wijnboeren uit Valpolicella in de Noord-Italiaans regio Veneto enkel droge rode wijn en zoete Recioto della Valpolicella. De recioto was zoet omdat hij niet helemaal uitgistte. Het was pas in de jaren 1950 dat de wijnmakers uit Valpolicella ontdekten dat de natuurlijke gisten op hun druiven in staat waren ingedroogde druiven te vergisten. Daarmee was de Amarone geboren. Amarone wordt gemaakt door de druiven eerst iets te drogen en dan pas het zeer zoete overgebleven sap te persen en te vergisten.

Wijn van ingedroogde druiven

Inmiddels is er het nodige veranderd. Amarone wordt weliswaar nog steeds gemaakt van vooral Corvina, Corvinone, Molinara en wat sap van de Rondinella druif. De manier van drogen is flink gemoderniseerd. Vroeger gebeurde dit op matjes van stro. Tegenwoordig gaan de druiven in bakjes op een pallet, hupsakee moderne droogcel in. Dat gaat veel sneller en de kans op rot en kneuzingen is daardoor veel kleiner.

De druiven verliezen in de droogcel ongeveer de helft van hun vocht en dat maakt het sap rijk en intens. De vergisting komt maar langzaam op gang en vergt de nodige aandacht van de wijnmaker. Bij matige Amarone's is het hier dikwijls (al) mis gegaan. Vroeger rijpte de Amarone in grote eikenhouten vaten. Tegenwoordig kiezen steeds meer wijnmakers voor kleine barriques en dat komt de kwaliteit verder ten goede.

De ene Amarone is de andere niet

Door de populariteit van de Amarone, is het volume in de afgelopen decennia spectaculair toegenomen. Steeds meer wijnmakers uit Valpolicella hebben dollartekens in de ogen. Ze selecteren een steeds groter deel van hun oogst voor deze luxueuze lekkernij. Dus wantrouw 'spectaculaire Amarone aanbiedingen' op het internt want dat die komen zelden van de betere producenten uit de regio. Dan kun je beter voor een goede Ripasso kiezen. De Ripasso wordt gemaakt van Valpolicella wijn, die met de gekneusde schilletjes van de Amarone en toegevoegde gist en suiker opnieuw wordt vergist. Hij lijkt op de Amarone maar is aanzienlijk billijker.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.