Wijn uit Veneto
Veneto is één van de productiefste wijnregio's van Italië. Hij strekt zich uit van het Gardameer tot voorbij Venetië aan de Adriatische kust. Behalve een indrukwekkende hoeveelheid matige witte wijntjes, worden hier imponerende Amarone's, fruitige Valpolicella's, bruisende Prosecco's en frisse Soave's geperst. De beste wijnen komen uit het Westen, uit de wijngaarden rond Verona. Je kunt bij ons zes wijnen uit Veneto kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
De witte wijnen uit Veneto
De Soave is wereldwijd de meest gedronken witte kwaliteitswijn uit Veneto. Hij dankt zijn fijne, delicate smaak aan de Vulkanische bodem onder de wijngaarden iets ten Oosten van Verona en aan de Garganega druif, die in de fles meestal gezelschap krijgt van Trebbiano, Pinot Blanc of Chardonnay. Nog iets verder naar het Gardameer wordt de Bianco di Custoza gemaakt. Frisse witte wijnen die veel drinkplezier bieden en doen denken aan niet al te uitgesproken Soave. Geen Soave, maar ook uit deze regio, uit de buurt van Vicenze, is witte wijn van de schaarse Vespaiolo druif.
Amarone, Ripasso en Recioto
De meest vermaarde is ongetwijfeld de Amarone della Valpolicella. Krachtige, bedwelmende wijn, die zijn iets zoetige smaak er aan dankt dat de wijnmaker de druiven heeft laten indrogen voordat ze geperst zijn. Goedkopere varianten van de dure Amarone zijn de Recioto en de Ripasso. De laatste wordt gemaakt van Valpolicella wijn, die met de gekneusde schilletjes van de Amarone en toegevoegde gist en suiker opnieuw wordt vergist. Ook de 'gewone', droge Valpolicella kan overigens de moeite waard zijn, vooral die uit de 'Classico zone'. Alle rode wijnen uit Valpolicella hebben de Corvina druif als basis.
Prosecco
Verder naar het Oosten liggen uitgestrekte wijngaarden op een bodem van slib. Ze zijn de leverancier van grote hoeveelheden niet bijster interessante witte slobberwijnen. Maar ze zijn ook de bakermat van één van de - sinds kort - meest populaire mousserende wijnen ter wereld: de Prosecco. Hij wordt gemaakt van de gelijknamige druif en komt in zeer uiteenlopende kwaliteiten. Vooral de laatste jaren is er een groot aantal zeer matige Prosecco's voor een lage prijs op de markt verschenen. Er is lang niet altijd een pijl op te trekken maar meestal zijn de betere een Spumante met DOC Prosecco classificatie.