Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is donderdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Al verrassende nieuwe wijnen ontdekt

beoordeling

Niet voor de hand liggende wijnlanden hebben echte lekkere wijn, zoals Israël en Libanon

Usly Wauters

Mijn aanrader: Château Ksara Merwah


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Barolo

barolo wijn kopen

De Barolo is een begrip voor de verwende liefhebber. Eén van de meest gerenommeerde rode wijnen uit Italië. Met zijn verfijnde geur van rozen, munt en kersen - een andere keer van zoethout, bessen en met aardse tonen. Een goede Barolo heeft diepgang, finesse en een ongekende breedte die na vele jaren flessenrust alleen maar intrigerende wordt. Je kunt bij ons één wijn uit Barolo kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

De Barolo komt uit de wijngaarden rond het gelijknamige stadje in de heuvels van Langhe en Roero in de Noord-Italiaanse wijnregio Piemonte. Hij is gemaakt van de Nebbiolo druif. Deze tere glamourdruif is inheems voor de regio, heeft veel zon en een lange, zachte herst. Want de Nebbiolo rijpt laat, maar beloont het geduld met een complexe, rijke smaak.

De geschiedenis van de Barolo

Eeuwenlang maakten de wijnmakers uit de regio zoete rode wijn van de Nebbiolo. Onvergelijkbaar met de huidige Barolo. Totdat Markiezin Gioletta Feletti van Barolo, een sjieke dame van Franse komaf, in 1850 de Franse vinoloog Louis Oudart inhuurde om van haar druiven een droge wijn te maken, naar het voorbeeld uit de Bordeaux. En daarmee was de huidige Barolo geboren.

In de loop van de tijd is er veel veranderd. Vroeger werd de Barolo gemaakt van druiven verspreid over de kleine wijngaarden van verscheidene boeren. Dat gebeurt nog steeds, maar minstens zoveel Barolo's kunnen tegenwoordig - dankzij de flink gestegen prijzen - gemaakt worden uit één wijngaard. De wekenlange rijping van de most is vervangen door een korte rijping met een verhoogde temperatuur, waardoor de Barolo minder stug is dan vroeger.

De ene Barolo is de andere niet

De Nebbiolo druif is buitengewoon gevoelig voor het klimaat en de samenstelling van de bodem. En die verschillen aanzienlijk in Piemonte. In de heuvels van kalkmergel van La Morra, Novello en Barolo geeft de Barolo over het algemeen zachtere wijnen dan elders. Deze staan het hoogst aangeschreven. Verder naar het Oosten bevat de grond rode zandsteen en kwarts. Hier is de Barolo steviger en heeft hij meer tannine.

Daarnaast kunnen de oogstjaren enorm verschillen. In smaak, maar ook in kwaliteit. In een koude, bewolkte herfst zijn niet alle druiven volledig rijp bij de oogst. Tenslotte zijn er uiteraard altijd wijnmakers die een graantje meepikken van de hoge prijzen, zonder daarvoor de passende kwaliteit te leveren. Gelukkig is de wetgeving, bijvoorbeeld het maximale aantal hectoliter dat per hectare geperst mag worden, aangescherpt.

Wees dus wantrouwend wanneer je een 'spectaculaire Barolo aanbieding' op het internet vindt. Het zou zo maar eens een matige Barolo van een ongetalenteerde wijnmaker uit een slecht jaar kunnen zijn. Dan kun je toch beter iets anders kopen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.