Barbera d'Alba Laura

Alba

druivensoorten Barbera 

Bekijk deze wijn >>

16,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is donderdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Al verrassende nieuwe wijnen ontdekt

beoordeling

Niet voor de hand liggende wijnlanden hebben echte lekkere wijn, zoals Israël en Libanon

Usly Wauters

Mijn aanrader: Château Ksara Merwah


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Langhe, Roero en Alba

langhe roero wijn

De wijngaarden op de glooiende heuvels van Roero en Langhe, rond het stadje Alba, zijn vooral een bedevaartsoord voor de liefhebbers van de wereldberoemde Barolo en Barbaresco. Naast deze icoonwijnen worden in de regio ook rode wijnen gemaakt van Barbera en Dolcetto en wit van vooral Arneis en Favorita.

Langhe

Op de Langhe heuvels bij Alba wordt Barolo en Barbaresco van de gevoelige Nebbiolo druif geperst. De druif voelt zich thuis in de mistige wijngaarden van grijswitte mergelgrond en afzettingen uit de tijd dat de zee hier nog vrij spel had.

Toch is de Barbera druif op veel grotere schaal aangeplant. Internationaal wint de pittige, zurige Barbera d'Alba al jaren aan populariteit. In de wat minder gunstige wijngaarden laten de wijnboeren vaak Dolcetto groeien, die een maand eerder rijpt dan de Nebbiolo (heel praktisch voor de boer) en fruitige, makkelijke wijnen geeft, die jong gedronken worden.

Roero

Op de lichte zandrijke gronden van de Roero heuvels worden eveneens wijnen van de Nebbiolo geperst. Deze lichtere stijl Nebbiolo wijnen zijn een interessant alternatief voor Barolo en Barbaresco, althans, voor de wijnliefhebber die ook graag op de portemonnaie let.

Daarnaast wordt hier - en dat is een uitzondering voor de Piemonte regio - vrij veel witte wijn gemaakt van vooral de Arneis en Favorita. Vroeger werden die gebruikt om te mengen met het rode druivensap van de Barbera druif. Sinds de eeuwwisseling doen de plaatselijke wijnboeren dat gelukkig niet meer en is de witte wijn uit Roero aan een revival begonnen.

Tenslotte mag de zeldzame Pelaverga druif niet onvermeld blijven. In de 13e tot de 16e eeuw was die al verantwoordelijk voor één van de beroemdste wijnen van Noord-Italië en tegenwoordig wordt hij geperst onder de DOC's Colline Saluzzesi en Verduno. Lichtrood, peperig en vegetaal. Maar bijzonder moeilijk verkrijgbaar.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.