Greco di Tufo 'Serum'

Campania

druivensoorten Greco di Tufo

Bekijk deze wijn >>

15,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

goed

beoordeling

lekker zwoel, maar toch pittig

Reinout

Mijn aanrader: Mosmieri Saperavi Premium


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Campania

campania wijn

Campania is de Zuid-Italiaanse wijnregio, bij Napels aan de kust. Er worden wijnen gemaakt van karakteristieke druiven als Aglianico en Greco di Tufo. Ze groeien op vulkanische hellingen van de Vesuvius. Maar ook op fraaie eilandjes als Capri en Ischia. Campania was de belangrijkste wijnregio van het Romeinse Rijk. Een prestatie die de wijnmakers graag weer zouden evenaren. Je kunt bij ons drie wijnen uit Campania kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

Romeinse wijn

Calenian, Massic en vooral Falernian. Het zijn namen van wijnen uit Campania, die ooit de beste ter wereld waren. Maar dat is al weer even geleden. Zo'n twee duizend jaar om precies te zijn. Toen Campania het centrum van de wereldwijde wijnhandel was. Maar met de onderging van de havenstad Pompeï ging ook de betekenis van de wijnbouw in Campania verloren.

Tegenwoordig pogen enkele bevlogen wijnmakers de Falernian weer (na) te maken: als Falerno del Massico DOC. Een blend van de oorspronkelijke druiven, die nog steeds in de regio groeien: Aglianico, Piedirosso en de bekendere Primitivo en Barbera. De resultaten laten nog even op zich wachten, maar we kijken er met belangstelling naar uit weer 'Romeinse wijn' te kunnen proeven.

Alglianico, Greco di Tufo en Fiano

De Aglianico druif is het rode vlaggenschip van Campania. Hij kan zich meten met de beste blauwe druiven uit Noord-Italië als Nebbiolo en Sangiovese. Aglianico is het ingrediënt van de Taurasi DOC, de meest prestigieuze rode wijn van Campania. De Piedirosso is het belangrijkste ingrediënt van de Lacryma Cristi del Vesuvio, oftewel: 'de tranen van Christus'.

De droge witte wijn uit Campania hoort bij de meest aromatische van het land. Meestal gemaakt van Greco di Tufo, Fiano of Falanghina. De Fiano d'Avellino DOCG is een fraaie witte wijn met tonen van peer en hazelnoten. Greco di Tufo (uit het dorpje Tufo in Campania) komt van vulkanische wijngaarden en heeft een rijke smaak van perzik en amandel. De Falanghina is de minst prestigieuze van de drie, maar geeft aangename frisse witte wijnen die bij een visgerecht niet misstaan.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.