Wijn uit Penedès
Sinds het einde van de negentiende eeuw wordt in Catalonië mousserende Cava gemaakt. In Penedès om precies te zijn. De Catalanen hebben de methode letterlijk afgekeken van de Champagne. Tot op de dag van vandaag doen ze het precies als hun Franse collega's. Maar ze gebruiken andere druiven. Maar Penedès is meer dan Cava. Het is een regio waar tientallen innovatieve wijnmakers zijn neergestreken die ook uitstekende stille wijnen maken.
Cava wordt gemaakt van de drie-eenheid Xarel-lo, Macabeo en Parellada. De eerste geeft karakter, geur en kracht aan de wijn. De Macabeo frisheid en fruitigheid. De Parallada is de verbindende schakel, hij verweeft de tegenstellingen van de andere twee tot een soepel geheel.
In Penedes vindt niet alleen veel Cava. Het is een wijngebied met een uitstekend terroir om ook mooie stille wijnen te maken. Steeds meer wijnmakers doen dat. Het zijn vaak jonge, goed opgeleide wijnmakers die biologisch werken en soms zelfs natuurwijnen maken. Ze gebruiken de 'Cava druiven' maar hebben ook rode variëteiten aangeplant. Hun wijnen hebben dikwijls opvallende etiketten want ook als het gaat om marketing weten deze wijnmakers van wanten.