Wijn uit Chablis
Chablis in Bourgondië is over de hele wereld beroemd om zijn fonkel-frisse wijnen van Chardonnay. Ze hebben een kenmerkende, mineralige neus die doet denken aan vuursteen. Chablis combineert uitstekend met schaal- en schelpdieren. Chablis met oesters is een klassieke combinatie.
De 'koele stijl' van de Chablis heeft te maken met de bijzondere bodem en het koele klimaat. De wijngaarden liggen op een gesteente dat ooit van de bergen in de Jura is afgebrokkeld. Een mengsel van klei, kalk en fossiele schelpdieren dat Kimmeridge wordt genoemd. Deze Kimmeridge maakt de Chardonnay uit Chablis mineralig en geeft hem zijn neus van vuursteen.
Elk voorjaar vrezen de wijnmakers uit Chablis voor nachtvorst, die de net uitgelopen druiven en daarmee de hele oogst kan verwoesten. Om zo'n ramp te voorkomen plaatsen sommigen kacheltjes in de wijngaarden. Anderen besproeien de planten met water. Paradoxaal genoeg beschermt het laagje ijs dat daardoor ontstaat de plant.
Grand Cru en Premier Cru
De beste wijngaarden in Chablis hebben de Grand Cru classificatie gekregen. Ze zijn altijd herkenbaar als een echte Chablis. Geweldige wijnen om te combineren met bijvoorbeeld coquilles. De Chablis Premier Cru wordt na de Grand Cru het hoogst aangeschreven. Het aantal wijngaarden dat tot de Premier Cru wordt gerekend is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Daardoor willen er (nog) wel eens kwaliteitsverschillen zijn.