Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zeer mooie wijnen

beoordeling

Heerlijk allemaal

Ruud Berlie

Mijn aanrader: Douloufakis Dafnios Vidiano


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Champagne

champagne kopen

De Champagne is waarschijnlijk de bekendste en beroemdste wijn ter wereld. Het maakt niet uit waar je bent, als er iets belangrijks te vieren valt wordt er altijd een fles Champagne open getrokken. Dat heeft drie oorzaken: er mogen maar drie druiven worden gebruikt, het productieproces is in detail voorgeschreven en er is al eeuwen een briljante marketing.

De Champagne is het meest noordelijke wijnregio van Frankrijk. Eigenlijk te koud om goede stille wijnen te maken en die vind je er dan ook niet. Het gaat allemaal om de wereldberoemde bubbels. Die worden er al sinds de 17e eeuw gemaakt.

Het was destijds helemaal niet de bedoeling dat er bubbels in de wijn zaten. Maar op transport naar Engeland ging de stille witte wijn uit Champagne onbedoeld nog wel eens een tweede keer gisten. Bij aankomst bleken er bubbels in te zitten. De Engelse klanten vonden het best lekker, maar klaagden over exploderende flessen.

Dom Pérignon, de abt van het klooster Hautvillers, probeerde jarenlang tevergeefs die vervelende bubbeltjes uit zijn wijn te krijgen. Toen dat niet lukte, besloot hij dan maar extra stevige flessen te gebruiken en een extra grote kurk. De Champagne was geboren.

Champagne wordt bijna altijd van (een combinatie van) Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir gemaakt. Er zijn nog vijf druivenrassen toegestaan, maar de meeste daarvan zijn bijna uitgestorven: Arbane, Petit Meslier, Pinot de Juillet, Pinot Gris Vrai (ook wel Fromentau) en Pinot Blanc Vrai. Nu het klimaat verandert, is het mogelijk dat deze vergeten Champagne druiven weer terug komen. Een enkele wijnmaker in de Champagne experimenteert er mee.

Het productieproces is bijzonder ingewikkeld en nauwkeurig voorgeschreven. Daardoor smaakt Champagne altijd herkenbaar. Er zijn kwaliteitsverschillen, maar je weet wat je kan verwachten als je een fles opentrekt en je wordt zelden teleurgesteld.

Grote merken en kleine wijnboertjes

De Champagne markt wordt al honderden jaren beheerst door enkele grote merken. Ze kopen de druiven uit verschillende wijngaarden. De bekendste zijn Moët & Chandon, Bollinger, Veuve Cliquo, Dom Perignon, Piper Heidseck en Taittinger. Bij elkaar zijn de grote merken goed voor ongeveer 75% van de productie. De resterende 25% wordt gemaakt door kleine wijnboertjes. Hun wijnen staan de laatste jaren wel in toenemende belangstelling.

Grand Cru, Premier Cru en Cuvée Prestige

De Grand Cru's en Premier Cru's zijn gemaakt van druiven uit specifieke wijngaarden. De omstandigheden in deze wijngaarden zijn zo goed dat druiven er optimaal kunnen rijpen. De absolute top van de Champagne zijn de Cuvée Prestiges. Dat zijn Champagnes van druiven uit Grand Cru wijngaarden, gemengd met de beste Pinot Noir uit de regio.

Briljante marketing

De Fransen beschermen de reputatie van hun Champagne met alle toelaatbare middelen. Ze begrijpen als geen ander dat wijn een emotioneel product is. In de loop van de eeuwen hebben ze iedereen ter wereld met succes wijsgemaakt is dat je een fles Champagne moet open trekken als er wat te vieren valt. En dat het logisch is dat je er drie keer zo veel voor betaalt als voor een mousserende wijn die een uurtje rijden verderop is gemaakt. En wij geloven het allemaal graag. Want ons hart gaat nog steeds sneller kloppen als er een fles met de magische naam op het etiket wordt ontkurkt.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.