Wijn uit Kreta
Wijn uit Kreta is al duizenden jaren een bekende naam in de wijnwereld. Door zijn strategische ligging speelde Kreta al in de Oudheid een belangrijke rol in de verspreiding van wijn en wijndruiven vanuit Griekenland en Egypte naar het westen van Europa. Tegenwoordig wordt er weer veel wijn gemaakt. Vooral van typische druiven van het eiland, als de witte Vilana en de rode Liatiko. Je kunt bij ons 11 wijnen uit Kreta kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Tot diep in de Middeleeuwen werden de Kretenzer wijnen van de Malvasia druif door Venetiaanse kooplieden naar West-Europa geëxporteerd. Daarna volgde een langdurige Ottomaanse overheersing en lag de wijnbouw nagenoeg stil. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw is de wijnbouw op Kreta weer opgebloeid. Inmiddels is ze goed voor bijna een kwart van de totale Griekse wijnproductie.
De meeste wijngaarden liggen aan de noordkant van het eiland, in valleien en op berghellingen die profiteren van de koele Egeïsche noordenwind en die door de bergen worden beschermd tegen de hete wind uit het oosten. Je vindt er verscheidene onbekende inheemse druivenrassen als de Vilana, Kotsifali, Mandelaria, de obscure Melissaki, de stokoude Liatiko, Romeiko en de zeldzame Thrapsathiri, Dafni en Plyto. In de vorige eeuw zijn ook internationale rassen als Syrah, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot aangeplant.
De appellations van Kreta
De Kretenzer wijnmakers persen een breed scala van witte, rosé en rode wijnen, zowel droog als zoet. Er zijn vier appellations van het hoogste niveau: Archanes, Peza, Dafnes en Sitia en net zo veel regionale wijnen: Kreta, Kissamos, Heraklion en Lassithi.
In Archanes worden twee rode druivenrassen geteeld: de lokale Kotsifali en de Mandelaria die ook op de andere eilanden in de Egeïsche Zee populair is. De blend van beide mag verkocht worden verkocht worden onder de naam Archanes. In Peza worden Kotsifali en Mandelaria gecultiveerd om er een gelijknamige rode wijn van te maken. Maar de witte Peza van de oeroude Kretenzer Vilana druif is veel bekender.
In Daphne, op meer dan 400 meter hoge noordoostelijke hellingen , groeit de Liatiko. Een echte Kretenzer druivenras die flinke suikers kan ontwikkelen en zowel droog als zoet gemaakt wordt. In Siti, meer aan de zuidkant van Kreta, op een hoogte van 600 meter wordt eveneens wijn van de Liatiko gemaakt en wit van Vilana, van de schaarse Vidiano en Thrapsathiri.