Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Ligurië

wijn uit liguria

Ligurië is een klein maar fraai Italiaans wijngebied aan de Golf van Genua. In Ligurië lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Kleine wijnboertjes maken er wijn zoals hun overgrootvaders dat ook al deden. Ze zijn niet erg bekend en de export is gering. Maar met meer dan 100 inheemse druivenrassen en mooie tradities heeft Ligurië veel te bieden aan avontuurlijkse wijndrinkers.

Hoewel Ligurië vrij noordelijk ligt, is het er warmer dan in bijvoorbeeld het zuidelijkere Toscane. Ligurië ligt ingeklemd tussen de Appennijnen, de Ligurische Alpen en de Middellandse Zee. Dat zorgt voor een zacht klimaat. Op de steile leistenen berghellingen pal aan de kust genieten de druiven van veel zon. Een uniek terroir dat de wijnen uit Ligurië een specifiek karakter geeft.

Witte wijn uit Ligurië

Ondanks de overvloed aan autochtone druiven, zijn er twee witte die er uit springen in Ligurië: de Vermentino en de Pigato. De eerste is vooral bekend van het eiland Sardinië. De Pigato is een typische druif uit Ligurië. Hij geeft stevige, fruitige wijnen met een rijke geur van wilde kruiden en (droog)bloemen. Die kruidigheid lijkt specifiek voor het terroir van de regio want ook de Vermentino uit Ligurië kan zo'n kruidigheid hebben.

Rode wijn uit Ligurië

Als geen andere is de rode Rossesse di Dolceaqua met Ligurië verbonden. Gemaakt van de ruige Rosesse druif. Helderrood, niet al te complex maar wel met karakter. Geen allemandsvriend en een uitdaging in de handen van de wijnmaker. Napoleon zou een liefhebber zijn geweest. De beste exemplaren hebben een fijne geur van gedroogde rozen, roodfruit en milde bitters. Ook de Riviera Ligure di Ponente is van de Rosesse gemaakt. Daarnaast maken de wijnboertjes uit Ligurië rood van Ormeasco - een plaatselijke kloon van de Dolcetto en van Sangiovese, die hier als Colli di Luni DOC in de fles gaat.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.