Borges Madeira 5 Years Medium Sweet

Madeira

druivensoorten Tinta Negra Mole

Bekijk deze wijn >>

19,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Madeira

madeira wijn

Het Portugese eiland Madeira ligt 600 km voor de kust van Marokko. Al eeuwenlang maken ze hier de gelijknamige, oxidatieve wijn. Madeira is onvergelijkbaar van smaak en kan eindeloos bewaard worden. Je kunt bij ons vijf wijnen uit Madeira kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina. Let er op dat er veel verschillende soorten en smaakstijlen zijn. We leggen ze hieronder allemaal uit.

De wijn op Madeira dankt zijn bijzondere karakter aan de tijd dat het een bevoorradingsplek was voor Engelse schepen. Onderweg naar Amerika namen die schepen vaten wijn van het eiland mee, aangelengd met wat brandewijn. Ze legden ze op het dek, in de brandende zon. Wanneer de schepen maanden later weer terugkwamen, bleek de wijn een aparte, interessante smaakontwikkeling te hebben doorgemaakt. Op die ontdekking is het procédé van de Madeira tot op de dag van vandaag gebaseerd.

Het Madeira Procédé

De druiven worden allemaal naar de lodges in de hoofdstad Funchal gebracht. Daar worden ze gegist in roestvrijstalen tanks. De wijnmaker stopt de gisting vroegtijdig, door alchohol toe te voegen. Na deze eerste stap heeft hij de Vinho Claro, de basiswijn voor elke Madeira.

Vervolgens laat hij de wijn maderiseren. Het sap gaat vier te vijf maanden in grote betonnen tanks, die op een temperatuur van 40°C tot 50°C gehouden worden. Dit stoven van de wijn heet de Estufa. De beste Madeira's stoven dertig jaar of zelfs veel langer, in houten vaten op de hete zolders van de lodges. Wanneer de wijn is 'uitgestoofd', koelt de wijnmaker hem langzaam af. Hij mengt hem naar eigen inzicht met andere vaten en voegt nog wat alcohol toe.

Juist doordat Madeira op deze manier 'gewend' is aan extreme omstandigheden en contact met zuurstof, kan hij zeer oud worden. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken.

De druiven van Madeira

Er zijn allerlei soorten Madeira, met allemaal hun eigen smaakstijl. De gebruikte druiven zijn niet onbelangrijk. Er mogen vijf 'edele druivenrassen' gebruikt worden: Sercial, Verdelho, Bual, Malvasia (op Madeira verbasterd tot Malmsey) en Terrantez. Madeira's van deze druiven komen in verschillende stijlen. De Sercial en de Verdelho zijn meestal het droogst, de Bual iets zoeter en de Malmsey en de Terrantez het zoetst. De Terrantez is overigens een zeldzaamheid. Er zijn nog maar een paar hectares mee aangeplant.

Er mogen dan vijf 'edele druivenrassen' op Madeira te vinden zijn, 90% van de wijngaarden is aangeplant met de kwalitatief iets minder interessante Tinta Negra Mole. Hier wordt dus het gros van de Madeira's van gemaakt. En al mag de Tinta Negra Mole iets minder verfijnd zijn, er worden desalniettemin prachtige wijnen van gemaakt.

Van droog naar zoet

Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Van droog naar zoet zijn er de volgende types: dry, medium dry, medium rich en fine rich. Dit staat dus helemaal los van het druivenras waarvan de Madeira gemaakt is of het procédé dat gebruikt is om hem te maken.

Soorten Madeira

Madeira's kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Het procédé kun je van het etiket afleiden:

Vinho de Granel
Zeer eenvoudige Madeira, vaak jong, vooral bedoeld voor in de soep.

Rainwater
Halfdroog, minimaal drie jaar oud en gemaakt van minimaal 85% Verdelho.

Finest
Basismadeira die minimaal drie jaar heeft gerijpt. Gemaakt van Tinta Negra Mole. Meestal een acceptabele tot goede kwaliteit.

Reserve, Special Reserve en Extra/Exclusive Reserve
Hier begint het echt interessant te worden - maak ook een stukje duurder. De Reserve heeft na de Estufa vijf jaar gerijpt in houten vaten en is complexer dan de Finest. Special Reserve heeft minimaal tien jaar gerijpt. Extra of Exclusive Reserve vijftien jaar. Deze Madeira's worden ook wel Canteiro's genoemd.

Solera
Gemaakt van een van de vijf edele druivenrassen, van meerdere oogstjaren.

Colheita

Wordt gemaakt van de druiven uit één oogstjaar maar krijgt een kortere rijping dan de Vintage Madeira. Mag het oogstjaar op de fles vermelden maar met de term Colheita.

Vintage Madeira
De Rolls Royce onder de Madeira's. Gemaakt van Sercial, Verdelho, Boal of Malmsey uit één oogstjaar (dat uiteraard op de fles wordt gezet). De Estufa heeft minimaal twintig jaar geduurd, maar dat kan net zo goed het dubbele zijn. De Sercial is de droogste van de Vintage Madeira's, de Verdelho en Boal zijn zoeter en de Malmsey is het zoetst.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.