Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is donderdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Al verrassende nieuwe wijnen ontdekt

beoordeling

Niet voor de hand liggende wijnlanden hebben echte lekkere wijn, zoals Israël en Libanon

Usly Wauters

Mijn aanrader: Château Ksara Merwah


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Monferrato

monferrato wijn kopen

Ooit waren de heuvels rond Monferrato eilandjes in de Adriatische Zee. Tegenwoordig zijn het wijngaarden die één van Italië's meest gewilde apéritief en dessert wijnen voorbrengen: de Moscato d'Asti. Een zacht mousserende wijn met een weelderig parfum van nootmuskaat en oranjebloesem. Rood wordt in Monferrato vooral gemaakt van de Barbera druif.

Moscato d'Asti en Brachetto d'Acqui

De Moscato d'Asti van de Moscato Bianco druif komt in verschillende kwaliteitsniveaus, die de kwalificatie van tafelwijntje ver kunnen overtreffen. De Spumante is de beste en wordt hier al sinds de negentiende eeuw gemaakt volgens de traditionele methode met een tweede gisting op de fles. De meeste druiven worden verkocht aan grote wijnmakers. Slechts enkele wijnboeren maken de wijn van hun eigen druiven.

Van veel recenter datum is zijn rode tegenhanger: de Brachetto d'Acqui. De Brachetto druif werd weliswaar al in de Romeinse tijd in de regio gecultiveerd, maar pas sinds de jaren 1960 wordt hier een lichtzoete mousserende wijn van gemaakt die uitstekend combineert met desserts van vers (rood) fruit.

Barbera d'Asti

Al sinds de 13e eeuw wordt in de heuvels rond Monferrato de Barbera druif verbouwd, en deze mag dan ook zonder meer inheems voor de regio worden genoemd. De Barbera geeft pittige rode wijn die in de geur en smaak vooral doet denken aan zurige kersen. Vooral sinds de wijnmakers met barriques en de 'malolactische gisting' de zuren weten te verzachten, is de Barbera snel in populariteit gestegen. De Barbera uit Asti is lichter van kleur en frivoler van smaak dan uit het iets verderop gelegen Alba.

Cortese, Freisa, Grignolina en Ruchè

In de regio worden naast het zoet van de Moscato en het rood van de Barbera goede wijn van Cortese, Freisa, Grignolino en Ruchè druiven gemaakt. De witte Cortese groeit onder andere rond het gelijknamige stadje en heeft daar zijn eigen DOCG: Cortese di Gavi. De witte Freisa is in de loop der tijd wat in de vergetelheid geraakt maar kan mooie geconcentreerde witte wijnen geven, die soms op hout worden gerijpt. De Grignolino geeft lichtrode, frisse wijnen die jong gedronken worden. De Ruchè is obscuur en tenauwernood voor uitsterven behoed, zodat we nog van zijn weelderige aroma van rood fruit en rozenbottels kunnen genieten.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.