Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Nahe

Duitse wijn uit Nahe

De Nahe is een klein Duits wijngebied met wijngaarden langs de gelijknamige rivier. Vooral de zeer gevarieerde bodemsamenstelling maakt de wijnen uit de Nahe interessant. Er komen goede Rieslings vandaan, maar ook Müller-thurgau en Silvaner doen het goed in de Nahe. Rood wordt hier vooral gemaakt van Dornfelder en Spätburgunder.

De Nahe is het kleine broertje van de andere wijnregio’s in westelijk Duitsland. De wijnen lijken qua frisheid en verfijning op de Moezel. En ze hebben ook wat weg van de wijnen uit de Rheingau, de intensiteit en volheid. Het is even zoeken, maar de Nahe heeft ook duidelijk zijn eigen karakteristieken door de geologische evolutie.

De regio Nahe is vernoemd naar de rivier ‘Nahe’. De wijngaarden liggen verspreid langs deze rivier en haar zijriveren; zowel op glooiende heuvels als op dramatisch steile hellingen. Ze worden beschermd tegen koude door het Soonwoud en het Hunsrück gebergte in het noordenwesten waardoor de temperaturen gemiddeld blijven. Niet teveel regen, genoeg zonuren, ofwel prima.

Maar kijk je iets verder, of eigenlijk iets ‘dieper’, dan zul je zien dat de bodem in de Nahe alles behalve homogeen is. Door het vulkanisch verleden is de grond meerdere malen flink opgeschud. Op een relatief klein oppervlak kom je zodoende verschillende bodemsamenstellingen tegen. Inmiddels zijn ongeveer 180 bodemsoorten ontdekt.

De Traisener Bastei, één van de bekendste wijngaarden, is rood gekleurd door zandsteen en porfier. Riesling tiert hier weldadig en geeft het glas een overvloed aan mineraliteit en kruidigheid. Net als rond Schlossböckelheim waar een extra schepje kwartsiet in de grond zorgt voor tropische fruitelegantie.

Müller-thurgau en Silvaner doen het goed op het zanderige leem in het noorden. Meer richting de Rijn in het noordoosten staan de wijnstokken met hun wortels in verweerde lagen klei, löss en leem. Daar vind je ook rode wijnen, vooral gemaakt van de Dornfelder, Spätburgunder en een beetje Portugieser. De Nahe ontleent zijn persoonlijkheid aan de bodem, die net zo veelzijdig is als de wijnen die het produceert.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.