Wijn uit Pannonhalma
Pannonhalma, het op één na kleinste wijndistrict van Hongarije, is vooral bekend vanwege het oeroude Benedictijnse klooster op de centraal gelegen heuvel, dat al duizend jaar goede wijn maakt: Pannonhalmi Apátsági. Inmiddels hebben ze het wijnmaken uitbesteed aan professionele oenologen.
De wijngaarden van het klooster strekten zich in de Middeleeuwen uit over de hele regio. Tegenwoordig zijn er niet meer dan 620 hectare van over. De belangrijkste druiven die groeien in het koele klimaat zijn de Riesling, Olaszrizling, Traminer, Chardonnay en Irsai Olivér. De wijnen die er van gemaakt worden zijn over het algemeen fris en droog. Sinds enkele jaren wordt er ook Pinot Noir aangeplant, die het hier prima naar de zin heeft en fraaie wijnen geeft.
Enkele jaren geleden hebben de monniken van Pannonhalmi Apátsági het wijnmaken uitbesteed aan professionele wijnmakers. Een Hongaarse bank financiert de nieuwe, zeer professioneel opgezette onderneming. De resultaten zijn opmerkelijk. Onlangs werd het klooster uitgeroepen tot Hongaars wijnhuis van het jaar 2011.