Weninger Gneisz es Csillam

Sopron

druivensoorten Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon

Bekijk deze wijn >>

11,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is vrijdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Sopron


Sopron, aan de grens met het Oostenrijkse Burgenland, is een belangrijk Hongaars wijndistrict voor rode wijnen. De wijngaarden liggen aan de oever van het Neusiedler meer en aan de voet van de Alpen. De Kékfrankos druif is het paradepaartje. Deze druif heeft Sopron na een eeuw van radiostilte weer op de wijnkaart gezet. Je kunt bij ons één wijn uit Sopron kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

sopron wijn

Naast de Kékfrankos vind je de Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot in Sopron. Witte druiven zijn in de minderheid. De belangrijkste zijn de Gr├╝ner Veltliner, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, en Királyleányka.

Sopron heeft als wijngebied een geschiedenis die eeuwen terug gaat. De wijnbouw is er door de Kelten vermoedelijk al in de 3de eeuw voor Christus ge├»ntroduceerd. In de 14de eeuw was het al een van de belangrijkste wijngebieden van Midden-Europa. De wijnen uit Sopron werden tot diep in Europa geëxporteerd.

In de loop van de 19de eeuw was er opnieuw een enorme opleving voor de wijnboeren uit het district. Hun wijnen belandden op de tafel van diverse Europese vorstenhuizen. Ze werden zelfs in de Verenigde Staten verkocht. De trotse inwoners van het gelijknamige stadje beschermden hun kostbare appellatie met strenge wetgeving, verkoopvergunningen en accijnzen.

De gouden jaren waren helaas van korte duur. De druifluis epidemie, die de Europese wijngaarden aan het eind van de 19de eeuw teisterde, bracht de eeuwenoude wijngaarden van Sopron in het westen van Hongarije zware schade toe. De wijngaarden werden opnieuw aangeplant. Witte druiven maakten plaats voor blauwe, voornamelijk voor de Kékfrankos.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.