Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Prima wijn, snel geleverd

beoordeling

Doos met 12 flessen is niet te tillen!

Liesbeth C.

Mijn aanrader: Telavi Marani Saperavi


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Valle d'Aosta

valle d'aosta wijn

De kleine Italiaanse wijnregio Valle d'Aosta is een paradijs voor avontuurlijke wijndrinkers. In de hoogste wijngaarden van Europa groeien op steile berghellingen vergeten autochtone druiven als Petit Rouge en Petite Arvine, waar al honderden jaren opmerkelijke, eigenzinnige wijnen van worden gemaakt.

Valle d' Aosta ligt in de alpen in het uiterste Noordwesten van Italië, tegen de grens met Zwitserland en Frankrijk. De bergen zijn tegenwoordig Italiaans maar hebben in het verleden meerdere malen stuivertje gewisseld met de buurlanden. Vandaar dat er behalve Italiaans nog steed Frans gesproken wordt.

Hoogste wijngaarden van Europa

Nergens anders in Europa wordt op zo'n eenzame hoogte - tot 1300 meter - wijn gemaakt. De Romeinen zijn er mee begonnen. In de Middeleeuwen hebben monikken de traditie voortgezet. Het is dan ook een behoorlijk monikkenwerk om op de steile hellingen de wijngaarden te onderhouden en de druiven te oogsten. Tegenwoordig is er nog een paar honderd hectare aan wijngaarden over, maar de paar duizend kleine wijnbouwers uit Valle d' Aosta gooien alles in de strijd om de wijnbouw verder uit te breiden.

Valle d' Aosta heeft een uniek microklimaat. Ingeklemd tussen de hoge hellingen van de Alpen kunnen de winters guur en zeer koud en de zomers heet en zonnig zijn. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen aardig oplopen en dat geeft de druiven veel smaak en fruitigheid. De witte druiven groeien in de hoogste wijngaarden en leveren over het algemeen frisse, fruitige wijnen. Lager groeien de blauwe druiven die dankzij de overvloedige zon een behoorlijke kracht kunnen ontwikkelen.

Unieke inheems druivenrassen

Valle d'Aosta biedt een unieke verscheidenheid aan zeer plaatstelijke, vergeten druivenrassen. De witte Petite Arvine en Blanc de Valdigne zijn een vermelding waard. De Blanc de Valdigne is één van de weinige Europese druiven die bestand bleek tegen de druifluis. Hij groeit in de hoogste wijngaarden van Valle d'Aosta. Men maakt er de pittige, citroenfrisse, soms iets mousserende Blanc de Morgex et de La Salle van. De Petite Arvine vind je behalve in Valle d'Aosta ook in het verderop gelegen Zwiterse Valais. Hij wordt zowel droog als zoet gemaakt, door de druiven in te drogen. Bekendere witte druivenrassen uit de wijngaarden van Valle d'Aosta zijn Müller-thurgau, Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Gris.

Onder de blauwe druiven van Valle d'Aosta is de Petit Rouge veruit de belangrijkste, goed voor zo'n driekwart van de blauwe oogst. Hij geeft vrij ruige rode wijnen. De Petit Rouge is het belangrijkste ingrediënt van de Enfer d'Arvier, een wijn die bekend staat om zijn druivenaroma, kruiden en peperigheid. Andere autochtonen uit de Valle d'Aosta zijn de Vien de Nus en Neyret. Bekendere soorten zijn Gamay, Pinot Noir, Nebbiolo, Freisa, en tegenwoordig ook Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.