Wijn uit Yecla
Het kleine Zuidspaanse Yecla is een opkomende wijnregio. Beschut door bergen worden in de droge wijngaarden steeds meer fraaie kwaliteitswijnen geperst die (nog) goed betaalbaar zijn bovendien. Typisch voor Yecla zijn de kruidige wijnen van de Monastrell druif. Je kunt bij ons één wijn uit Yecla kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.
Yecla ligt in het Zuidoosten van Spanje in de provincie Murcia. Het is één van de kleinste wijnregio's van Spanje, die sinds 1975 een eigen Yecla DO appellatie heeft gekregen. Yecla heeft een eigen microklimaat doordat het omringd is door bergen en heuvels. Er is een klein aantal wijnmakers actief die met veel toewijding vasthouden aan de eeuwenoude lokale tradities.
In Yecla wordt waarschijnlijk al duizend jaar wijn gemaakt. Volgens de overlevering zijn het de Feniciërs die er het eerst druiven aanplantten voor de wijnbouw. Archeologen hebben wijnkelders opgegraven die erop duiden dat er mogelijk al voor die tijd wijn werd gemaakt. Het gebied is in de Middeleeuwen door de Moren uit het Zuiden lange tijd bezet geweest maar de wijnproductie is er in deze periode waarschijnlijk gewoon door gegaan. In de zestiende eeuw werd Yecla door de Spaanse koning Phillip II als belangrijke wijnregio aangemerkt.
In de negentiende eeuw werd in Yecla voornamelijk versterkte wijn gemaakt. Verschillende van de beschutte wijngaarden zijn in deze eeuw nooit aangetast door de druifluis Phylloxera die de Europese wijngaarden teisterenden. Een eeuw later was het vooral een producent van bulkwijn. Dat veranderde in 1975 toen Yecla haar eigen DO status kreeg.
Verschillende wijnmakers gingen hun eigen wijn maken en zetten in op kwaliteit en de typiciteit van de regio. Verschillende maken gebruik van bekende druivenrassen als Chardonnay en Macabeo. Maar de rode Monastrell druif is vooral typisch voor de Yecla regio.