Wijn van Botunjac
Botunjac Wines staat al decennia bekend als één van de beste wijnmakers van Servië. Het is een klein familiebedrijf dat al sinds de Tweede Wereldoorlog wijn maakt. Botunjac is altijd kleinschalig gebleven. Ze hebben maar twee hectare wijngaarden. En dan snoeien ze ook nog flink in de wijngaard om druiven met geconcontreerd sap te kunnen oogsten. De oplage is daardoor beperkt, maar de kwaliteit constant opmerkelijk hoog.
Botunjac Wines kun je zien als natuurwijn makers 'avant la lettre'. Tegenwoordig zijn natuurwijnen hip, maar de familie Botunjac weet niet beter dan biologische druiven te telen, deze te fermenteren op wilde gisten, geen enzymen toe te voegen en de wijn niet te filteren .
De manier waarop de familie Botunjac haar wijn maakt, is op een bijzondere manier gedocumenteerd. Grootvader Vucko werd in de Tweede Wereldoorlog dor de Duitsers gevangen genomen. In de zomer van 1942 schreef hij een gedetailleerd brief naar huis met daarin de instructies voor hoe de wijn (zonder hem) gemaakt moest worden. Kleinzoon Kosta doet het nog steeds zo.
Hij heeft twee hectare wijngaarden in het ten zuiden van Servië, op een paar uur rijden van Belgrado. Daar groeien de stokken op relatief grote afstand van elkaar om optimaal van de zon te kunnen genieten. De meeste zijn Pinot Noir en er zijn kleine percelen met Prokupac, Jagoda en Welschriesling.