Wijn van Lucien Arkas Baglari
Lucian Arkas is de naamgever van een uiterst modern, biologisch werkend Turks wijnhuis. Hij verdiende zijn vermogen in de maritieme en logistieke sector, maar zijn droom was een wijnhuis. Die droog is in 2010 in vervulling gegaan. En het moet gezegd, Lucien laat er geen gras over groeien. De kelder puilt uit van de modernste apparatuur en in de wijngaarde wordt zeer professioneel gewerkt. Last but not least: de wijnen zijn goed.

De wijngaarden van Lucien Arkas liggen in de buurt van Izmir, dicht bij de Egeïsche Zee. Arkas nam ze in 2010 over van de voorgaande wijnmaker die er actief was. Hij besloot dat ze voortaan volledig biologisch (gecertificeerd) bewerkt moesten worden. Daar zijn hier goede mogelijkheden voor, want het is er warm en droog. Arkas liet onderzoek doen naar de bodem om de beste druivenrassen voor zijn wijngaarden te bepalen. Dat werden planten uit Europa, van de rassen Tempranillo, Chenin Blanc, Viognier, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano en Chardonnay.
Niet de typisch Turkse druivenrassen dus (die zijn er zeer ook). Arkas wil een internationaal publiek bereiken met herkenbare wijnen en niet met 'typisch Turkse'. Al is het warme klimaat met overvloedige zonneschijn wat ons betreft toch echt wel van invloed. Vooral de rode wijnen hebben veel rijpheid en concentratie. De druiven worden 's nachts met de hand geplukt om voortijdige gisting te voorkomen en de wijn zo fris mogelijk te houden.








