Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is vrijdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Stevige robuuste wijnen met lange afdronk!

beoordeling

Nicolaas Berling

Mijn aanrader: Burrowing Owl Cabernet Franc


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Pheasant's Tears

Pheasant's Tears is een bijzonder Georgisch wijnhuis. Ze zijn modern en van deze tijd, maar ze maken alleen wijn volgens de oeroude amforamethode en enkel van autochtone Georgische druivensoorten. De naam 'fazantentranen' komt van een Georgisch gezegde: Je kunt wijn maken die zo goed is dat een fazant er van vreugde een traan om laat...

Pheasant's Tears wijn

Pheasant's Tears is het wijnhuis van de Amerikaanse kunstenaar John Wurdeman. Op bezoek in Georgië stond hij in een wijngaard te schilderen, toen een man op hem afliep en hem uitnodigde voor het diner. Toen John vroeg waarom de man een wildvreemde te eten vroeg antwoordde de man: "Dit is mijn wijngaard. Ik ben er aan gehecht. Jij schildert mijn wijngaard dus je kunt haar schoonheid ook waarderen".

Alleen amfora wijnen

Dit soort ervaringen maakte een diepe indruk op John en hij besloot in Georgië te blijven en er wijn te gaan maken. Hij koos voor de oude tradities: Alle wijnen van Pheasant's Tears worden gemaakt in kvevri's (grote amforen), die worden ingegraven in de grond en waarin de druiven met schil, pit en al fermeteren. De oudste amfora's die Pheasant's Tears gebruikt komen uit de negentiende eeuw.

Biologisch

Alle druiven worden biologisch geteeld. John vindt het essentieel om de duizenden jaren oude wijngaarden in goede gezondheid te houden en daar passen geen bestrijdingsmiddelen bij. Hij gebruikt evenmin gekweekte gisten. Alle wijnen worden op basis van de natuurlijke gisten die zich op de druivenschillen bevinden gefermenteerd.

Georgische druivenrassen

John heeft een ervaren wijnmaker in dienst: Gela Patalishvili. Zijn familie maakt al acht generaties wijn en is gespecialiseerd in amfora wijnen. Hij kan gebruik maken van zeven verschillende druivenrassen: Saperavi, Tavkveri, Shavkapito, Mtsvane, Kisi, Chinuri en Rkatsiteli. De meeste wijngaarden liggen in de provincie Kachetië. Pheasant Tear's heeft één wijngaard in Kartlië.

Om een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het Georgisch erfgoed heeft John een 'druiven bibliotheek' laten aanleggen; een wijngaard waar meer dan 200 verschillende Georgische druivenrassen groeien. Mogelijk gaat Pheasant's Tea's in de toekomst wijnen maken van druivenrassen die zelfs in Georgië compleet vergeten zijn.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.