Georgische wijngebieden

Georgië kent grofweg vijf wijnregio’s met elk hun eigen microklimaten en tradities. De regio’s zijn onderverdeeld in 18 districten. De belangrijkste regio is Kachetië in het Oosten van het land, aan de voet van de Kaukasus.

georgische wijngebieden

Kachetië

Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Bij elke appellatie hoort een voorgeschreven druivengebruik en productieproces.

De regio is bekend om haar rode wijnen van de Saperavi druif. De droge Mukuzani en de halfzoete Kindzmarauli zijn het bekendst. De belangrijkste witte wijnen zijn de Gurjaani, Tsinandali en Tibaani. Ze worden hoofdzakelijk van Rkatsiteli en Mtsvane druiven gemaakt. Je vindt er ook verscheidene bijna vergeten druivenrassen als Kisi, Tetri Chitistvala, Budeshuri Saperavi en Mtsvivani Kachuri.

Kartlië

De wijngaarden in Kartlië liggen op de vlaktes rond de hoofdstad Tblisi. Hier komt zo'n 15% van de Georgische wijn vandaan. Het klimaat is mild, met droge en hete zomers. Er worden voornamelijk witte druiven voor mousserende wijnen verbouwd. De smaakstijl is opvallend Europees. De meest voorkomende druivenrassen zijn de Chinuri, Kisi, Tetri Budeshuri en de Goruli Mtsvane. Maar er groeien ook veel minder bekende rassen als de Shavkapito, Tavkveri, Asuretuli Shavi en Danakharuli.

Imeretië

Op de uitlopers van de Kaukasus liggen de wijngaarden van Imeretië met zijn hete, droge zomers en natte, koele winters. Zo'n 10% van de Georgische wijn wordt in deze regio geproduceerd. De variëteit van inheemse druivenrassen is groot.

De regio staat vooral bekend om haar uitstekende tafel- en mousserende wijnen (de Atenuri). Voor witte wijnen worden vooral de druiven Tsolikouri, Tsitska en Krakhuna gebruikt. Voor rode wijnen zijn de Aladasturi, Mgaloblishvili, Dzelshavi, Shavkapito en Otskhanuri Sapere populair.

Ratsja-Lechoemi

Het heuvelachtige Ratsja-Lechoemi heeft een nat klimaat en is beroemd vanwege haar zoete en half-zoete wijnen. De Alexandrouli, Mujuretuli en Usakhelouri zijn veel voorkomende inheemse druivenrassen.

Zwarte Zeestrook

De subtropische zone langs de Zwarte-Zeekust omvat de gebieden Abgazië, Guria, Samagrelo en Adjara. In deze gebieden worden voornamelijk (half)zoete wijnen gemaakt van de Avasirkhva, Kachichi en Chkaveri. Van deze laatste druif worden ook mousserende wijnen gemaakt.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.