Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Beaujolais

beaujolais wijn

De Franse Beaujolais is vooral bekend om de Beaujolais Primeur (of Nouveau), die in de hele wereld op de derde donderdag van november bij de slijter ligt. Piepjong rood met een lichte, frisse smaak. Minder bekend zijn de witte wijnen uit de Beaujolais. En veel beter zijn de rode wijnen die jong, maar niet zo piepjong als de Primeur worden gedronken.

De Beaujolais licht vlak onder Bourgogne, waar hij volgens de Franse wijnwetten ook eigenlijk toe behoort. Pinot Noir uit de Beaujolais wordt meestal als AC Bourgogne verkocht. Maar voor rode Beaujolais is de Gamay veruit de belangrijkste druif. De Beaujolais Primeur – goed voor ongeveer de helft van de totale wijnproductie – is er van gemaakt.

De Gamay geeft lichtrode, levendige wijnen met intensieve aroma’s van viooltjes, rozen en klein rood fruit als rode bessen, framboos en kers. Het zijn wijnen met niet al te veel alcohol, die iets gekoeld gedronken worden. De wijnmakers mogen een beetje alcohol toevoegen. Als ze dat doen, dan staat er Superieur op het fles.

Beaujolais-Village en Cru de Beaujolais

appellations van de beaujolaisDe regio kent 38 gemeenten die AOC Beaujolais-Villages of de eigen gemeentenaam op het etiket mogen zeggen. De beste rode Beaujolais zijn de Crus: de beste wijngaarden uit de regio. Het zijn er tien in totaal: Moulin-à-Vent, Fleurie, Régné, Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chiroubles, Chénas, Saint-Amour en Juliénas. Voor de wijnen uit deze Cru's gelden strengere regels. De opbrengst per hectare moet bijvoorbeeld worden beperkt.

Vooral de bodem van de wijngaard maakt het verschil in de Beaujolais. De 'gewone' Beaujolais komt uit het zuiden, waar klei en leisteen in de bodem zit. De Villages en Crus komen uit de heuvels in het noorden, met graniet in de grond. Ze zijn vaak iets voller en sappiger en kunnen een paar jaar bewaard worden. Kwalitatief mag je ze vergelijken met een fatsoenlijke Bourgogne van Pinot Noir, al zijn ze aanzienlijk goedkoper.

Witte wijn uit de Beaujolais

De meeste witte wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt van de Chardonnay, al is er ook wat Aligoté aangeplant. Het bekendste appellation is de Pouilly-Fuissé. Een frisse wijn van de Chardonnay. Helaas komt hij in verschillende kwaliteitsniveaus, waardoor Pouilly-Fuissé op het etiket niet altijd garant staat voor een grote wijn.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.