Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Lombardije

lombardije wijn

Lombardije, in de driehoek Milaan-Bergamo-Brescia is van oudsher vooral een producent van druiven die elders tot wijn worden geperst. Ze worden geschonken in de Milanese cafeetjes. Meestal niet al te spannende wijnen dus. Maar er zijn twee belangrijkste uitzonderingen: de mousserende Franciacorta en de fraaie rode wijnen van de Nebbioloa druif uit Valtellinna. Je kunt bij ons één wijn uit Lombardije kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Niet heel Lombardije is geschikt voor de wijnbouw. Grote delen van de Povlakte zijn meer geschikt om maïs of graan te verbouwen. Alleen op de zuidelijke hellingen van Lombardije komen de druiven tot volledige rijpheid. Veel gaan vervolgens naar Piemonte of andere regio's waar grote wijnbedrijven ze tot huiswijn persen.

Franciacorta

De belangrijkste uitzondering is de Franciacorta DOCG. Een mousserende witte wijn en misschien wel de beste van Italië. Net als de Champagne, krijgt de Franciacorta een tweede gisting op de fles. Deze 'traditie' bestaat sinds 1961, toen Guido Berlucchi - destijds één van de belangrijkste wijnmakers van de regio - zijn eerste mousserende wijn maakte. Het was een doorslaand succes. Niet alleen de methode maar ook de druiven zijn 'afgekeken' van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en soms een beetje Pinot Gris. Doordat Lombardije warmer en zonniger is dan de Champagne, hebben deze Italiaanse 'Champagnes' een relatief rijke smaak.

Valtellina en Buttafuoco

Om te beweren dat in Lombardije alleen de Franciacorta de moeite waard is, zou verscheidene kleine, betrokken wijnmakers uit de regio tekort doen. Ook wijnen van de Chiavennascas (Nebbiolo) uit Valtellina kan bijzonder de moeite waard zijn, bijvoorbeeld als de druiven - net als bij een Amarone - iets zijn ingedroogd tot een Sfursat of Sforzato. Voor de opkomst van de Franciacorta was Valtellina kwalitatief het belangrijkste district van Lombardije. De Fracia, Dassela, Grumello, Valgella en Inferno zijn de best aangeschreven rode wijnen uit Valtellina. Ook de soms licht mousserende rode Buttafuoco wijnen van Croatina en Barbera druiven kunnen veel drinkplezier bieden.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.