Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Montepulciano

vino nobile di montepulciano wijn

Het fraaie stadje Montepulciano in Toscane is internationaal beroemd om haar Vino Nobile di Montepulciano. Een wijn die net als de Chianti de Sangiovese druif als basis kent. Maar de Vino Nobile smaakt anders. Steviger en fruitiger. Dat heeft te maken met de vulkanische grond en de hete, droge zomers. Je kunt bij ons één wijn uit Montepulciano kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Nauwelijks meer dan 40 producenten maken de Vino Nobile di Montepulciano. Uit amper 1600 hectare wijngaarden. Ze liggen op de heuvels aan de voet van de gedoofde Monte Poliziano vulkaan, een uurtje rijden ten zuidoosten van Siena. De zomers kunnen kurkdroog zijn. De grond is vulkanisch met klei en zandsteen en bevat geen kalk zoals elders in Toscane. Die omstandigheden geven de Vino Nobile een andere smaak dan de wijn elders in de Chianti regio. Voller, fruitiger en dichter van structuur.

De revival

Al in de Middeleeuwen was Montepulciano een belangrijk cultureel centrum en waren haar wijnen in heel Italië vermaard. Na enkele eeuwen in de vergetelheid te zijn geraakt, wisten de wijnmakers pas in de 20e eeuw hun reputatie te herstellen. Vooral in de laatste decennia is de populariteit van de Vino Nobile sterk toegenomen. Net als in Chianti zijn de wijnmakers - en de wettelijke voorschriften - met hun tijd meegegaan. De Sangiovese is de basis voor de wijn. Er hoeft geen sap van witte druiven meer te worden toegevoegd en naast lokale druiven als de Canaiolo Nero, Mammolo en de Colorino zijn de aromatische Cabernet Sauvignon en Merlot toegestaan. De opbrengsten per hectare zijn beperkt en de rijping - tegenwoordig dikwijls in kleine barriques - is ingekort.

Rosso di Montepulciano

De kwaliteit van de wijnen uit Montepulciano is met grote stappen vooruit gegaan, maar dat geldt niet minder voor de prijs. Uit de 1600 hectare wijngaarden kan maar een beperkt aanbod Vino Nobile geperst worden. Liefhebbers met gevoel voor het huishoudboekje stappen daarom graag stiekem over op de veel minder dure Rosso di Montepulciano. Een eenvoudiger wijn van dezelfde druiven, maar dikwijls van jongere stokken en met een kortere rijping. Dat laatste blijkt de wijn meer fruit en frisheid te geven. Een goede Rosso hoeft daardoor lang niet altijd voor een Vino Nobile onder te doen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.