Parri Chianti Montespertoli

Chianti

druivensoorten Sangiovese met een beetje Colorino

Bekijk deze wijn >>

11,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is maandag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Uitstekende service

beoordeling

Goede wijn die ook nog eens heel snel geleverd wordt!

Marianne Klein

Mijn aanrader: Doosje Oranje Wijnen


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Chianti

chianti wijn

Chianti wordt gemaakt in een groot deel van de wijngaarden van Toscane. Met de Sangiovese druif als belangrijkste ingrediënt. De kwaliteit is in de afgelopen jaren met grote stappen vooruit gegaan. Inmiddels is de Chianti één van de meest verkochte Italiaanse kwaliteitswijnen. Je kunt bij ons één wijn uit Chianti kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

Al in de 13e eeuw werd Chianti gemaakt in de Toscane regio. Aanvankelijk was het een witte wijn. In de 18e eeuw was het een rode wijn geworden, op basis van de Canaiolo druif en pas daarna werd de Sangiovese het belangrijkste ingrediënt. Lange tijd had de Chianti een bedenkelijke reputatie. Het rode sap van Sangiovese kan straffe zuren hebben. De wijnmakers mengden het daarom met wat wit sap van de Trebbiano Toscano of ze voegden halverwege de gisting ingedroogde druiven toe om de wijn te verzachten. De Chianti werd er makkelijker drinkbaar van, maar het kwam de kwaliteit niet ten goede. Tegenwoordig pakken de wijnmakers dat beter aan. Door bijvoorbeeld wat sap van de Colorino, de Mammolo of de Canaiolo toe te voegen.

Super Tuscans

In de jaren 1970 kochten enkele welgestelde Italianen wijngaarden in Toscane. Ze trokken zeer bekwame wijnmakers aan. Die plantten Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon aan. Ze experimenteerden met houten barriques en lieten de witte druiven voor wat ze waren. De resultaten waren opmerkelijk. Er was alleen één probleem: het was in strijd met de wetgeving voor de Chianti en dus moesten ze hun fraaie 'Super Tuscans' als 'tafelwijn' op de markt brengen.

Inmiddels is de wetgeving aangepast. Chianti moet gemaakt worden van ten minste 80% Sangiovese. Canaiolo Nero en Malvasia Nera mag nog steeds worden toegevoegd, en Merlot en Cabernet Sauvignon zijn inmiddels ook toegestaan. De opbrengsten per hectare zijn beperkt, het alcoholpercentage kent een minimum en kleine barriques zijn toegestaan. Er mag nog steeds wat wit sap van de Trebbiano worden toegevoegd, maar vrijwel geen enkele wijnmaker doet dit nog. De beste Chianti's kunnen zich uitstekend ontwikkelen. Ze ontwikkelen in de loop der jaren een rijpe smaak met tonen van tabak.

De beste wijngaarden

Het Chianti gebied is groot. De wijngaarden liggen op heuvels en verschillen enorm. De ene Chianti is daarom de andere niet. Om het iets overzichtelijker te maken zijn er acht districten benoemd. De beste Chianti's komen over het algemeen uit de Chianti Classico regio. Ook Rufina is een goede regio. Dat geldt eveneens voor Colli Sensesi, al mogen veel wijnmakers daar ook Brunello di Montalcino of Vino Nobile di Montepulciano op het etiket zetten. Omdat dat meer oplevert, kiezen maar weinig wijnboeren voor de Chianti Colli Sensesi benaming. De overige districten zijn: Montespertoli, Colline Pisane, Montalbano, Colli Aretini en Ciolli Fiorentini.

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.