Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is donderdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Al verrassende nieuwe wijnen ontdekt

beoordeling

Niet voor de hand liggende wijnlanden hebben echte lekkere wijn, zoals Israël en Libanon

Usly Wauters

Mijn aanrader: Château Ksara Merwah


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Sésia en Dora Baltea dal

In het noorden van Piemonte liggen de wijngaarden in de rivierdalen van de Sésia en de Dora Baltea rivier. Hier heerst de vermaarde Nebbiolo druif. Lange tijd waren de wijngaarden de beroemdste van Piemonte. Todat ze eind vorige eeuw voorbij werden gestreefd door de Barolo en de Barbaresco. Alleen de beste wijnmakers slagen erin deze giganten naar de kroon te steken.

gattinara ghemme wijn kopen

In het Sésia dal liggen de wijngaarden van Gattarina en Ghemme. De beste wijnen worden hier van de Nebbiolo geperst uit wijngaarden van grind en vulkanische grond. De wijnen met de DOCG Gatrarina status krijgen een jaar houtrijping, de Reserve uit Gattarina twee en de DOCG Ghemme gaat maar liefst 25 maanden in het vat. Het Nebbiolo sap mag gemengd worden met een beetje sap van de Vespolina en de Bonarda. Het zijn krachtige wijnen die over het algemeen lang kunnen rijpen.

Andere appellations in het Sésia dal zijn Lessona, Bramaterra, Boca, Sizzano en Fara. Deze wijngaarden brengen vooral flessen met vergane glorie voort. Hoeft beslist niet slecht te zijn, maar haalt het simpelweg niet bij de Barolo en de Barbaresco.

Een bijzondere wijn uit het dal van de Dora Baltea is de zoete wijn van de Erbaluce druif. Zijn zure sap is geschikt voor een frisse Spumante. Maar de beste druiven van de Erbaluce worden gebruikt voor een zoete passito. De druiven worden maandenlang gedroogd om daarna lang in houten vaten te rijpen. Deze edelzoete Erbaluce is weelderig en rijp, met een geur van gedroogd fruit, noten en citrusschil. Alleen in de beste jaren maken enkele wijnmakers een stille droge wijn van de Erbaluce. Die is strak en fris.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.