Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zeer mooie wijnen

beoordeling

Heerlijk allemaal

Ruud Berlie

Mijn aanrader: Douloufakis Dafnios Vidiano


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Valencia

valencia wijn

Een derde van alle Spaanse wijn wordt gemaakt in de buurt van Valencia. Het grootste deel wordt geëxporteerd. De regio Valencia heeft een groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Hoewel de regio niet zo bekend is als bijvoorbeeld La Rioja kun je tegenwoordig hele goede wijnen uit Valencia drinken. De regio is hard bezig met een opmars. Je kunt bij ons één wijn uit Valencia kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

In de regio Valencia - onder te verdelen in de provincies Castellón, Valencia en Alicante - bevinden zich verschillende wijngebieden. Er zijn drie beschermde oorsprongsbenamingen (Denominación de Origen) in de regio Valencia: Alicante, Utiel-Requena en Valencia. Het meest tot de verbeelding spreekt de regio Utiel-Requena. Voorall vanwege de Cava die daar geproduceerd wordt.

Soorten wijn uit Valencia

De wijnregio Valencia is een bijzondere. Met name als we kijken naar het klimaat en welk effect dat heeft op de druiven. Voor sommige druiven is het te warm, waardoor de druif al vroeg te rijp en dus te zoet wordt. In de wat hoger gelegen gebieden kost het druiven juist meer moeite goed rijp te worden, wat doorgaans resulteert in meer frisse, soepele wijnen. Gelukkig zijn er ook echte pareltjes te ontdekken. De beste wijn uit Valencia is doorgaans rood of mousserend, maar de witte El Novio Perfecto doet zijn naam zeker eer aan. Ook staat de regio bekend om de zoete dessertwijn moscatel. Rosé uit Valencia drinken wij vooral als rosé cava, met een lekker bubbeltje dus.

Bobal

Naast cava komt er ook hele goede rode wijn uit Valencia, gemaakt van de Bobal druif. De Bobal is een autochtone druif en komt oorspronkelijk dus uit deze regio. Een belangrijk kenmerk van deze blauwzwarte druif is dat de bobal goed bestand is tegen de weersomstandigheden, bijvoorbeeld de felle zon. De bobal kan tegen een stootje! Ook groeit hij relatief snel. Dit resulteert in complexe, stevige wijnen, vooral als de druif is verbouwd op grote hoogte.

Bobal wijnen zijn soms wat saai en daarom misschien niet zo bekend, maar er zijn absoluut vele uitzonderingen op die regel. De zuurgraad van een wijn gemaakt van bobal is wat hoger dan bijvoorbeeld een Monastrell. Het alcoholpercentage van wijnen van de Bobal druif is zelden hoger dan 13%. Een lekkere Bobal kenmerkt zich door een intense, donkerrode kleur. In de geur komen bramen, kersen en pruimen terug. Een Bobal is vooral krachtig, levendig en vol.

Cava

Cava is een beschermde naam voor mousserende wijn. In Spanje zijn er 159 aangewezen gebieden, vooral in Catalonië, voor de productie van cava. In de wijnregio Valencia is Requena de enige gemeente waar cava gemaakt mag worden. De ligging van Requena - in het binnenland, zo'n 70 kilometer van de Middellandse Zee, op heuvels van zo'n 700 tot 900 meter - is perfect voor de productie van cava. De winters zijn koud en lang en de zomers warm en droog, de ideale omstandigheden voor de groei van onder andere de Macabeo, Parellada en Xarel-lo druiven. Dit zijn de drie druivensoorten waar oorspronkelijk cava van gemaakt wordt. 

Cava wordt gemaakt via de traditionele methode. Dit betekent dat de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Een basiswijn wordt gebotteld met suiker en gist en zo ontstaan de bubbels. Controleer als je een cava gaat drinken of op de onderzijde van de kurk een vierpuntige ster te zien is. Deze is alleen aanwezig op kurken van traditioneel gemaakte cava's!

Moscatel

Moscatel is de naam van de zoete dessertwijn, uit het gelijknamige gebied. Een subregio in de wijnregio Valencia. In Spanje worden wijnen beoordeeld in de Guía Peñín. En de hoogst genoteerde Valenciaanse wijn van 2020 is een moscatel! Het gaat om de Cuva Vella 1980 van Bodegas Valsan 1831. De manier waarop deze wijn ooit ontdekt werd, is de moeite van het vertellen waard. Bij Bodega Cherubino, tegenwoordig Valsan 1831, werden jarenlang grote hoeveelheden simpele moscatel wijn in een groot kastanjehouten vat bewaard. 'Voor het geval dat'. Bij een verhuizing werd uit nieuwsgierigheid een slokje genomen van het goedje. Het bleek een schot in de roos.

Vernieuwende en lekkere wijn uit Valencia

Vandaag de dag bundelen jonge Valenciaanse wijnmakers hun innovatieve ideeën met de ruime ervaring van traditionele bodega's. De samenwerking tussen Bruno Marciano, een jonge sommelier, en zijn goede vriend en vinoloog David Sampedro Gil bijvoorbeeld. Deze mannen hadden de droom een ecologische wijn te produceren met alleen maar autochtone druivensoorten. Het resultaat is de witte wijn El Novio Perfecto, wat zoiets betekent als het perfecte vriendje. Een halfzoete en fruitige wijn gemaakt van de muskaat- en macabeodruif.

Een traditionele wijnmaker als Rafael Cañizares van Bodegas Volver is ook beïnvloed door de frisse wind die door de Valenciaanse wijngaarden waait. Hij maakt de hippe en verrassende Madame Bobalú wijn. Deze rode wijn bestaat voor 100% uit de bobal druif en kent een rijpe bosvruchtensmaak (frambozen, aardbeien, bramen). 

Of bijvoorbeeld de ecologische rode wijn Mestizaje, een mix van de bobal-, garnacha- en syrahdruif, van Bodega Mustiguillo. Deze bodega, geleid door Toni Sarrión, maakt wijn door een fusie van de traditionele wijncultuur en de modernste technieken. In Valencia zitten de wijnmakers niet stil!

Wijnbars in Valencia

Ben je in Valencia en heb je zin in een lekkere wijn? Er zijn genoeg toffe wijnbars in Valencia te vinden. Onze favoriet is Vinos Enópata van wijnfanaat Juan Ferrer Espinosa. Juan is een liefhebber pur sang. Hij zoekt altijd naar de echt bijzondere wijnen, de pareltjes. "Ik laat me niet afleiden door eten of rusten als ik nog twintigduizend wijnen te proeven heb!"

Geef jij de voorkeur aan een wijnproeverij in Valencia, dan kan dat natuurlijk ook. Het is geen enkel probleem als je (nog) niet zo goed Spaans kunt, de wijnproeverij wordt gegeven door een Nederlandstalige local.

Bodegabezoek

Als je als wijnliefhebber in de regio Valencia bent, mag een bezoekje aan een bodega eigenlijk niet ontbreken. De leukste bodega's, met de beste wijnen, vind je volgens ons in het wijngebied Utiel-Requena. Een aanrader is bodega Aranleon. De bodega besteedt extra aandacht aan verantwoord ondernemen en is helemaal milieuvriendelijk. Door middel van handige snufjes is bijvoorbeeld geen airconditioning nodig. Ook werkt de bodega samen met non-profitorganisaties en maken ze zelfs hun wijnetiketten in braille!

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.