Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Uitstekende service

beoordeling

Bezorging door DPD liet te wensen over, maar dit werd prima opgelost. Ook de gekochte Libanese wijnen vielen erg in de smaak. Bijzonder assortiment wijnen. Ik raad iedereen aan hier eens iets te bestellen.

Arie Mos

Mijn aanrader: Blanc de Blancs de Ksara


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Loxarel

Loxarel is een zeer innovatief wijnhuis uit Penedès in het Spaanse Catelonië. Dit wijnhuis is het geesteskind van Josep Mitjans. Josep maakte op zijn zestiende al mousserende cava. In 1987 stichte hij Loxarel. Zijn streven is om het fruit van de druif zo puur mogelijk in de wijn tot uitdrukking te laten komen. Hij innoveert voortdurend. In 2002 ging hij biologisch werken, twee jaar later zelfs biodynamisch. In 2011 produceerde hij als een van de eersten natuurwijnen zonder sulfiet. Inmiddels werkt hij ook met amforen.

Spaanse wijn van Loxarel kopen

Josep Mitjans gebruikt een oude schuilkelder uit de Spaanse burgeroorlog als wijnkelder. Sinds de start in 1987 worden in deze kelder de mousserende wijnen gemaakt. Maar Josep experimenteert voortdurend en al snel ging hij ook stille witte en rode wijnen maken. Centraal in de filosofie van Josep staat de expressie van het pure fruit van de druif en het unieke terroir van Penedès. Hij maakt 'schone' wijnen zonder cosmetische ingrepen. De stap naar de biologische druiventeelt in 2002 was daarom een heel natuurlijke. Enthousiast over de resultaten besloot hij twee jaar later nog een stap verder te gaan: biodynamisch.

Tegenwoordig zie je regelmatig natuurwijnen zonder sulfiet maar Josep maakt ze al sinds 2011. Zijn natuurwijnen maakt hij door zo weinig mogelijk in te grijpen in de kelder, maar de natuur haar gang te laten gaan. Het levert eigenzinnige wijnen maar wat ons opviel is dat ze allemaal 'schoon' zijn, zonder 'rare toontjes' die we toch regelmatig tegenkomen bij dit soort experimentele wijnen. Mogelijk omdat Josep al de nodige oogsten ervaring heeft.

Sinds enkele jaren maakt Josep ook wijnen in amforen. De oudste manier van wijnmaken die nu vooral bekend is uit Georgië. De Georgiërs begraven hun amforen in de grond om ze koel te houden. Dat doet Josep niet. Hij werkt volgens de methode die we uit het Portugese Alentejo kennen: de amforen staan rechtop in de kelder en worden, indien nodig, koel gehouden door ze te besproeien met water.

De naam Loxarel is afgeleid van de eerste druif waar Josep Mitjans wijn van maakte: de Xarel-lo. Dat is nog steeds de vlaggenschip druif van het wijnhuis, maar hij heeft inmiddels gezelschap gekregen van Garnacha, Macabeu, Parellada, Muskaat van Alexandrië, Tempranillo, Merlot en Pinot Noir.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.