Strekov Veltlín

Strekov 1075

druivensoorten Grüner Veltliner

Bekijk deze wijn >>

26,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Stevige robuuste wijnen met lange afdronk!

beoordeling

Nicolaas Berling

Mijn aanrader: Burrowing Owl Cabernet Franc


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Strekov 1075

Strekov 1075 is het kleine wijnhuis van wijnmaker Zsolt Sütó uit het Slowaakse dorpje Strekov. De naam verwijst naar het jaartal dat dit dorpje voor de eerste maal dat dit dorpje op een landkaart verscheen. Zsolt is een echte natuurwijn maker. Hij laat zijn wijnen een paar weken op de schilletjes weken, hij filter niet, hij klaart niet en hij voegt geen sulfiet toe aan zijn wijnen. Zijn wijnen zijn dan ook alles behalve doorsnee. Ze hebben over het algemeen een frisse zuurgraad, ze zijn heel zuiver, en ze smaken toch wel heel anders dan commercieel gemaakte wijnen.

Strekov wijnen kopen

Strekov ligt sinds de Eerste Wereldoorlog in Slowakije, daarvoor was het Hongaars. In deze Zuid-Slowaakse regio wonen nog steeds veel etnisch Hongaren, zoals wijnmaker Zsolt. Het maakt voor de wijnen niet veel uit. Zsolt werkt in zijn 12 hectare wijngaarden met de lokale druivenrassen die hier al honderden jaren groeien zoals Rizling Valašský (Welschriesling), Veltlínske Zelené (Grüner Veltliner), Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modrá (Blaufränkisch), Svätovavrinecké (St. Laurent), Donaj en Alibernet.

Alles gaat handmatig. De druiven worden met de hand geplukt. Maar Zsolt onderscheid zich vooal in de wijnkelder. Hij maakt natuurwijnen. Hij laat de most van zowel de witte als de blauwe druiven een paar weken mét de schillen weken. Zijn witte wijnen zijn dus 'een beetje oranje'. Ze fermenteren op wilde gisten in grote open betonnen bakken en ze rijpen daarna in grote eikenhouten voeders. Verscheidene wijnen laat Zsolt met zuurstof in de vaten rijpen, zodat zich een laag 'flor' op de wijn ontwikkeld waaronder de wijn rijpt, net als bij Sherry.

Tenslotte klaart Zsolt de wijnen niet, hij filtert niet en hij voegt geen sulfiet toe. Je hoeft geen wijnkenner te zijn om te begrijpen dat dit heel andere wijnen oplevert dan je bij de supermarkt vindt. De wijnen van Strekov zijn echte natuurwijnen. Ze hebben over het algemeen een vrij pittige zuurgraad. Dat is voor sommigen even wennen. De beste manier om ze te verzachten is om er iets bij de eten. Voor de liefhebbers die al bekend zijn met natuurwijnen is dat een vanzelfsprekendheid.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.