Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Baden

Wijn uit Baden kopen

Baden ligt in het uiterste Zuidwesten van Duitsland, aan de grens met Frankrijk en Zwitserland. Met 400 kilometer van noord naar zuid is Baden het grootste wijngebied van Duitsland. Je komt hier veel verschillende druivenrassen tegen en uiteenlopende bodemsamenstellingen. Daardoor hebben de wijnen uit Baden een enorme verscheidenheid in karakter en stijl.

Spätburgunders uit Baden

Baden geldt als het belangrijkste wijngebied voor de Duitse Spätburgunders (Pinot Noir). Deze tere druif heeft zon en warmte nodig om volledig rijp te worden. Baden is niet alleen grootste Duitse wijngebied maar ook het warmste. Vanoudsher probeerden de wijnmakers uit Baden met hun Spätburgunders de Pinot Noirs uit de Bourgogne te imiteren. Inmiddels zoekt een groeiend aantal producenten naar een eigen ”Badische” stijl. De wijnen van Weingut dr. Heger uit Kaiserstuhl zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze wijnen hebben een mineraal, vulkanisch karakter. Ook als ze groeien op bodems van muschelkalk, keuper, of buntsandstein kunnen de wijnmakers uit Baden hun eigen stempel op de Spätburgunder drukken. Deze wijnen hebben veel typiciteit.

Andere druiven uit Baden

Omdat Baden zo groot is, vind je hier veel verschillende druivenrassen. Bekende, zoals de Riesling, en minder bekende, zoals de Auxerrois, Schwarzriesling (pinot meunier). Vooral de Schwarzrieslings uit Tauberfranken en uit Kraichgau zijn zijn de moeite waard.

De Silvaner druif begint zich in Baden steeds meer te profileren als een (witte) kwaliteitswijn. De Silvaner geeft milde wijnen met niet te veel zuren, die zich goed laten combineren met allerlei gerechten. Ook de Weissburgunders en de Grauburgunders uit Baden vallen steeds vaker in de prijzen. Het zijn aangename, toegankelijke witte wijnen die goed inzetbaar zijn bij een diner maar ook heerlijk om 'los uit de pols' van te genieten.

In het zuiden van Baden tref je vooral de Müller-thurgau (ook wel: Rivaner) aan. Heerlijk bloemig en fris, zoals de wijn van deze druif hoort te zijn. Een minder bekende druif uit het zuiden van Baden is de Gutedel (ook wel: Fendant of Chasselas). Die vind je ook vlak over de grens in Zwitserland. Wijn van de Gutedel was ooit duurder dan Mouton Rothschild! Dat is niet meer het geval, maar er zijn nog steeds producenten uit Baden die deze druif tot grote hoogte weten te brengen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.