Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Balaton

Rond het Hongaarse Balaton meer wordt sinds onze jaartelling wijn gemaakt. Het meer brengt verkoeling en weerkaatst de zonneschijn op de wijngaarden. Het klimaat en de vulkanische grond creëren een specifiek terroir. Wijnboeren maken er vooral witte wijnen. Er liggen vijf verschillende wijndistricten rond het meer: Badacsony, Balatonfelvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak en Zala.

balaton hongaarse wijn kopen

Badacsony

Badacsony ligt op oude vulkaangrond aan de westkant van het meer. Er zit klei, löss, zand en basalt in de grond. De meeste wijnmakers laten hun witte wijnen volgens lokale tradities in eikenhouten vaten rijpen. Daardoor krijgen ze een vol en rijk karakter. Sinds enkele decennia is er een trend richting lichtere, strakkere wijnen met een hogere zuurgraad, gerijpt in stalen tanks.

De belangrijkste druiven die in Badacsony verbouwd worden zijn de Szürkebarát (Pinot Gris), Olaszrizling, Muskat Ottonel en Kéknyelű. De laatste heeft Badacsony eeuwen lang zijn gezicht gegeven maar wordt steeds minder aangeplant. De Olaszrizling is tegenwoordig de belangrijkste druif van de regio. De Szürkebarát werd in de 14de eeuw door monnikken vanuit Frankrijk naar het Ballaton meer gebracht.

Balatonfelvidék

Dit wijngebied ligt ten Noorden van het Balaton meer. Ook hier is de grond vulkanisch met veel basalt, tufsteen, kalk en rode aarde. In de 18e eeuw waren de wijngaarden eigendom van de beroemde adellijke familie Estherházy, die er edelzoete wijnen maakte. Tegenwoordig worden er droge witte wijnen gemaakt. De Olaszrizling, Szürkebarát en Rizlingszilváni (Müller-Thurgau) zijn de belangrijkste druiven.

Balatonboglér

Aan de  zuidkant van het Balaton meer liggen in een prachtig landschap de uitgestrekte wijngaarden van Balatonboglár, genoemd naar het dromerige stadje aan de oever van het meer. Met 2.200 hectare is dit het grootste wijngebied uit de Balaton regio. Bijna 4.000 wijnmakers zijn hier actief. De meeste op kleine schaal.

De grond bestaat voornamelijk uit löss en het klimaat is geschikt voor het maken van lichte, aromatische witte wijnen van Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka en Riesling. Op kleinere schaal worden lichte rode wijnen gemaakt, voornamelijk van Pinot Noir, Gamay en Merlot.

Balatonfüred-Csopak

Balatonfüred-Csopak heeft dankzij de zonnige heuvels aan de noordzijde van het meer een sub-mediterraan klimaat. De wijngaarden kleuren rood door de ijzerhoudende grond. Als de zon 's avonds laag staat, beschijnt ze via het meer nog de wijngaarden. 's Hierdoor kunnen de druiven veel smaak te ontwikkelen. De belangrijkste druiven zijn de Riesling en de Olaszrizling. Op Tihany, een schiereilandje in het meer, worden rode wijnen van de Zweigelt en Cabernet Franc gemaakt.

Zala

Dit is het jongste wijngebied bij het Balaton meer. Het klimaat en de vulkanische bodemsamenstelling zijn vergelijkbaar met Balatonfelvidék. In de heuvels van Zala worden witte wijnen gemaakt, van Riesling en Olaszrizling. Er is een groot aantal kleine wijngaarden met evenzoveel wijnmakers. Door deze kleinschaligheid zal Zala waarschijnlijk nog jaren het onbekendste wijndistrict rond het Balaton meer blijven.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.