Wijn uit Balaton
Rond het Hongaarse Balaton meer wordt sinds onze jaartelling wijn gemaakt. Het meer brengt verkoeling en weerkaatst de zonneschijn op de wijngaarden. Het klimaat en de vulkanische grond creëren een specifiek terroir. Wijnboeren maken er vooral witte wijnen. Er liggen vijf verschillende wijndistricten rond het meer: Badacsony, Balatonfelvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak en Zala.
Badacsony
Badacsony ligt op oude vulkaangrond aan de westkant van het meer. Er zit klei, löss, zand en basalt in de grond. De meeste wijnmakers laten hun witte wijnen volgens lokale tradities in eikenhouten vaten rijpen. Daardoor krijgen ze een vol en rijk karakter. Sinds enkele decennia is er een trend richting lichtere, strakkere wijnen met een hogere zuurgraad, gerijpt in stalen tanks.
De belangrijkste druiven die in Badacsony verbouwd worden zijn de Szürkebarát (Pinot Gris), Olaszrizling, Muskat Ottonel en Kéknyelű. De laatste heeft Badacsony eeuwen lang zijn gezicht gegeven maar wordt steeds minder aangeplant. De Olaszrizling is tegenwoordig de belangrijkste druif van de regio. De Szürkebarát werd in de 14de eeuw door monnikken vanuit Frankrijk naar het Ballaton meer gebracht.
Balatonfelvidék
Dit wijngebied ligt ten Noorden van het Balaton meer. Ook hier is de grond vulkanisch met veel basalt, tufsteen, kalk en rode aarde. In de 18e eeuw waren de wijngaarden eigendom van de beroemde adellijke familie Estherházy, die er edelzoete wijnen maakte. Tegenwoordig worden er droge witte wijnen gemaakt. Bijvoorbeeld van Olaszrizling, Szürkebarát, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau) en Ezerfürtű.
Balatonboglér
Aan de zuidkant van het Balaton meer liggen in een prachtig landschap de uitgestrekte wijngaarden van Balatonboglár, genoemd naar het dromerige stadje aan de oever van het meer. Met 2.200 hectare is dit het grootste wijngebied uit de Balaton regio. Bijna 4.000 wijnmakers zijn hier actief. De meeste op kleine schaal.
De grond bestaat voornamelijk uit löss en het klimaat is geschikt voor het maken van lichte, aromatische witte wijnen van Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka en Riesling. Op kleinere schaal worden lichte rode wijnen gemaakt, voornamelijk van Pinot Noir, Gamay en Merlot.
Balatonfüred-Csopak
Balatonfüred-Csopak heeft dankzij de zonnige heuvels aan de noordzijde van het meer een sub-mediterraan klimaat. De wijngaarden kleuren rood door de ijzerhoudende grond. Als de zon 's avonds laag staat, beschijnt ze via het meer nog de wijngaarden. 's Hierdoor kunnen de druiven veel smaak te ontwikkelen. De belangrijkste druiven zijn de Riesling en de Olaszrizling. Op Tihany, een schiereilandje in het meer, worden rode wijnen van de Zweigelt en Cabernet Franc gemaakt.
Zala
Dit is het jongste wijngebied bij het Balaton meer. Het klimaat en de vulkanische bodemsamenstelling zijn vergelijkbaar met Balatonfelvidék. In de heuvels van Zala worden witte wijnen gemaakt, van Riesling en Olaszrizling. Er is een groot aantal kleine wijngaarden met evenzoveel wijnmakers. Door deze kleinschaligheid zal Zala waarschijnlijk nog jaren het onbekendste wijndistrict rond het Balaton meer blijven.