Wijn uit Robertson
Het wijndistrict Robertson is eigenlijk een ‘new kid on the block’ in de Zuid-Afrikaanse wijn. Hoewel pioniers hier in de negentiende eeuw al wijnstokken aanplantten, wordt Roberston sinds de jaren ’90 pas echt geroemd om haar wijnen. Vroeger werden in Robertson vooral (zoete) versterkte wijnen gemaakt. Maar vooruistrevende wijnmakers zetten tegenwoordig vooral in droge en mousserende witte kwaliteitswijnen.
Robertson ligt ten oosten van Kaapstad is een droog en warm, zomers zelfs heet, gebied. De nodige verkoeling komt uit het zuidoosten van de Indische Oceaan. Maar belangrijker nog voor de wijnbouw is de Breederivier die door deze vallei loopt en die het irrigeren van de wijngaarden mogelijk maakt. De bouw van een stuwdam in 1983 zorgt ervoor dat de watertoevoer in de wijngaarden wordt gereguleerd. En daarmee ook de opbrengsten van de wijnstokken. En zie daar het begin van een interessante wijnindustrie.
Van sterk en zoet naar fijn en droog
In het verre verleden stond Robertson bekend om de productie van versterkte en halfzoete wijnen van muskaatdruiven en Colombard. Het liefst ook nog in grote hoeveelheden. Dat was niet moeilijk in deze vruchtbare vallei. Nu wordt ingezet op fijne droge witte wijnen en mousserende wijnen, gemaakt van voornamelijk Chardonnay, Sauvignon Blanc en een klein deel Chenin Blanc en Colombard. 30% van het aangeplante areaal bestaat uit blauwe druiven zoals Cabernet Sauvignon en Shiraz. Bovendien worden de verschillende druivenrassen nu aangeplant in de bodemsoorten waarin ze het best floreren.
De witte druiven staan vooral aangeplant in de alluviale bodems met zand, leem en rode klei ook bekend als 'Red Karoo'. Rijk aan calcium met groot vermogen om water vast te houden. Verder van de rivier vandaan, richting de heuvels van Sonderend en Langeberg is er niet alleen meer variatie in het klimaat, maar ook in de samenstelling van de bodem. Meer schalie, geharde klei, die minder water vasthoudt. Dat vinden met name de blauwe druiven aangenaam.
De ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar hebben van Robertson een noemenswaardig wijndistrict gemaakt. Het is nu een kwestie van tijd dat Roberston in één adem genoemd wordt met wijngebieden als Stellenbosch en Franschhoek.