Filipa Pato Branco

Filipa Pato

druivensoorten Bical en Arinto

Bekijk deze wijn >>

13,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is vrijdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Stevige robuuste wijnen met lange afdronk!

beoordeling

Nicolaas Berling

Mijn aanrader: Burrowing Owl Cabernet Franc


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Filipa Pato

Filipa Pato is een telg uit een echt Portugees wijnmakersgeslacht. Al vijf generaties Pato’s maken wijnen in Bairrada. Haar vader is de beroemde Luis Pato. Het wijnmaken van de familie Pato staat in het teken van één druif: de blauwe Baga. Elke generatie probeert hier de fraaiste wijnen van te maken.

filipa pato

Filipa begon haar project in 2001, met 12 hectare wijngaarden in Bairrada en Dão. Toen had ze er al een studie biochemie aan de Universteit van Coimbra op zitten en stages als wijnmaker in Bordeaux, Argentinië en Australië. Ze runt haar eigen wijnbedrijf, samen met haar man, een Vlaamse sommelier.

Filipa bestudeert nauwgezet de bodemsamenstelling van haar wijngaarden, het microklimaat de wijze waarop de stokken zijn aangeplant en hoe ze het beste kunnen worden gesnoeid. Ze hecht er aan om ‘wijnen zonder make-up’ te maken. Gebalanceerde wijnen, die geen toevoegingen nodig hebben. Waarvan de vinificatie is gebaseerd op de typische omstandigheden in de wijngaard. Ze houdt van toegankelijke, speelse wijnen. Goed gemaakte wijnen waar je met vrienden plezier aan beleeft.

In 2010 startte Filipa samen met andere bevlogen wijnmakers uit de regio het project “Baga friends”. De inheemse Baga druif is aan het verdwijnen. In steeds meer wijngaarden wordt hij vervangen door andere, bekendere druivenrassen. Filipa vindt dat de Baga bij de Bairrada regio hoort. Hij is cultureel erfgoed.

Samen met haar collega’s Mario Sergio (Quinta das Bageiras), Luis Pato, Sidónio de Sousa, Palace do Bussaco, Kompasus, François Chasans en Dirk Niepoort promoot ze de druif en zet ze andere wijnmakers ertoe aan om hem niet te vervangen, maar juist meer aan te gaan planten.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.