XXVI Talhas Tinto do Tareco

XXVI Talhas

druivensoorten Aragonez, Tinta Grossa en Trincadeira

Bekijk deze wijn >>


15,75

 bestellen Winkelwagen

XXVI Talhas Branco do Tareco

XXVI Talhas

druivensoorten Perrum, Antão Vaz, Roupeiro

Bekijk deze wijn >>


15,75

 bestellen Winkelwagen

XXVI Talhas Mestre Daniel Tinto

XXVI Talhas

druivensoorten Trincadeira, Aragonez en Tinta Grossa

Bekijk deze wijn >>


26,50

 bestellen Winkelwagen

XXVI Talhas Mestre Daniel Branco

XXVI Talhas

druivensoorten Antão Vaz, Perrum en Roupeiro

Bekijk deze wijn >>


26,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Heel blij met ons pakket!

beoordeling

Vlot geleverd, heerlijke wijnen, leuk zo'n boekje met informatie over de wijnen.

Corrie Langerak

Mijn aanrader: Stepp Dornfelder


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van XXVI Talhas

XXVI Talhas is het project van wijnmaker Ricardo Santos en zijn jeugdvriend Daniel Parreira. Ze groeiden samen op in het dorpje Vila Alva in de Alentejo, waar ooit meer Talhas - grote aardewerken potten waar wijn in wordt gemaakt - stonden dan er mensen woonden. Deze oude cultuur is bijna helemaal verdwenen. Maar mede dankzij Ricardo en Daniel toch niet helemaal. De belangstelling voor deze bijzondere manier van wijnen is groter dan hij in decennia geweest is.

Wijn van XXVI Talhas uit Alentejo en Portugal kopen

Ooit wemelde het in Vila Alva van de keldertjes gevuld met Talhas. De wijn werd opgevangen uit een druppend kraantje onder aan de grote pot en gedronken door locals. Met vrienden, die nooit voor de wijn betaalden maar eten mee nemen als 'vergoeding'. Deze eeuwenoude manier van wijnmaken is na de Tweede Wereldoorlog in onmin geraakt. Het is bewerkelijk en moeilijk op te schalen. Wijn maken in enorme roestvrijstalen tanks is veel makkelijker en goedkoper.

Maar met het verdwijnen van de Talhas verdween ook een stuk van de cultuur van de Alentejo. Juist daarom besloot Daniel Parreira de oude Adega van zijn grootvader, gevuld met 26 Talha's, weer in gebruik te nemen. Zijn grootvader werd 'Mestre Daniel' genoemd. Een timmerman en begenadigd wijnmaker met een riante Adega waarin tot de jaren negentig van de vorige eeuw nog wijn werd gemaakt. Jeugdvriend en wijnmaker Ricardo Santos aarzelde geen moment om dit bijzondere project met Mestre's kleinzoon Daniel aan te vangen. Met succes. Ze ontvangen jaarlijks een groot aantal toeristen die in hun kelder kennis kunnen maken met een bijna vergeten wijncultuur.

De wijnen van Ricardo en Daniel worden onder de naam XXVI Talhas verkocht in binnen- en buitenland. Ze maken rood, wit en rosé. D rode wijnen zijn opvallend lichtvoetig en elegant. De witte wijnen fermenteren met schilen en steeltjes in de Talha en kun je daarom ook 'oranje' noemen. De roze Palhete is volgens de oude tradities gemaakt door een beetje rode wijn bij de witte wijn te doen. Het waren vroeger de restjes die bij elkaar werden gegooid om toch nog een Talha te vullen.

Voor hun wijnen gebruiken ze uiteraard ook de traditionele druiven uit de regio: Antão Vaz, Roupeiro en Perrum voor de witte wijnen en Aragonez, Trincadeira en Tinta Grossa voor de rode. De wijnen van XXVI Talhas horen zonder twijfel bij de beste Talha wijnen van Portugal.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.