Italiaanse wijn

Italiaanse wijn kopen

Italiaanse wijn doet de harten van de echte wijnliefhebber harder kloppen. Want Italië heeft nogal wat te bieden. Vele tientallen vergeten druivenrassen, oeroude tradities en een schare wijnmakers die hun bedrijf de afgelopen jaren grondig hebben gemoderniseerd. De kwaliteit van de Italiaanse wijn is spannender dan ooit. Je kunt bij ons 69 Italiaanse wijnen kopen. We hebben gekozen voor Italiaanse kwaliteitswijnen van onbekende druiven en enkele klassiekers. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Italiaanse wijnen die je bij de slijter niet snel zult aantreffen, dan vind je hieronder meer informatie.

Het valt niet mee om Italië in een paar woorden samen te vatten, want als wijnland is ze ongelooflijk divers. Al meer dan 2.000 jaar wordt in het hele land wijn gemaakt. In elke uithoek van Italië kun je wel een wijngaard vinden. Elke streek heeft zijn eigen druivenrassen en lokale specialiteiten.

Noord Italië

In het rijke Noorden worden de bekendste Italiaanse wijnen gemaakt. Zoals de Amarone en de Prosecco uit Veneto en de Barolo en de Barbaresco uit Piemonte. Minder bekend is Valle d'Aosta; een kleine regio aan de grens met Zwitersland met de hoogste wijngaarden van Europa. Aan de grens met Oostenrijk ligt Alto Adige waar uitstekende bergwijnen gemaakt worden, bijvoorbeeld van de Lagrein druif. Verder naar het Oosten, aan de grens met Slovenië, kun je in Friuli excentrieke wijnen drinken van innovatieve wijnmakers.

Midden Italië

In het midden van Italië domineert Toscane. Een fraaie, grote wijnregio waar de Chianti van de beroemde Sangiovese druif in de afgelopen jaren een spectaculaire kwaliteitssprong heeft gemaakt. In de schaduw van Toscane zijn Umbrië en Marche in opkomst met betaalbare wijnen van minder bekende druiven als Verdicchio, Montepulciano.

Het opkomende Zuiden

In de zuidelijke provincies van Italië vinden momenteel misschien wel de grootste veranderingen plaats. In de regio Campania rond Napels worden opmerkelijke kwaliteitswijnen gemaakt van eeuwenoude kwaliteitsdruiven als de Aglianico, Greco en Fiano. Puglia, in de 'hak van de laars', levert stevig én betaalbaar rood van Negroamaro, Primitivo en Uva di Troia. In Calabrië, de 'voet van de laars', wordt paarsrode wijn van de Gaglioppo gemaakt, maar ook weelderig zoete Italiaanse wijn van de Greco.

De eilanden

De twee Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië zijn ook al illustratief voor de renaissance van de Italiaanse wijn. Vooral Sicilië. Dat heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met fraaie droge wijnen als de rode krachtpatsers van de Nero d'Avola en wit van de vele inheemse druiven van het eiland. Op Sardinië hebben Spanjaarden, Byzanthijnen en Arabieren hun sporen in de wijnbouw nagelaten. Een ongelooflijke diversiteit maar nog te kleinschalig voor grootschalige export.

Druivenrassen

Het aantal inheemse Italiaanse druiven loopt in de vele honderden. De meeste daarvan zijn in ons land nog vrijwel onbekend. Dat maakt Italië zo'n spannend wijnland. De belangrijkste Italiaanse druiven vind je hier.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.